Хлебарки-киборги с дистанционно управление са готови да правят мониторинг на

...
Коментари Харесай

Японски учени създадоха хлебарки-киборги с дистанционно управление


Хлебарки-киборги с дистанционно управление са подготвени да вършат мониторинг на рискови за индивида зони (снимка: RIKEN)

Изследователи от института RIKEN в Япония сътвориха хлебарки-киборги с дистанционно управление, оборудвани с дребен безжичен надзорен модул, който се зарежда от акумулаторна батерия, прикрепена към слънчева клетка.

Въпреки механичните детайли, ултратънката електроника и гъвкавите материали разрешават на насекомите да се движат свободно като същински. Тези достижения би трябвало да оказват помощ за потребление на насекоми-киборги в практиката, споделят учените.

Насекомите-киборги могат да намерят приложение при ревизиране на рискови зони и наблюдаване на околната среда. За да бъде практично потреблението им обаче, манипулаторите би трябвало да могат да ги управляват отдалечено за дълги интервали от време. Това включва безжично ръководство на сегментите на краката им, захранвано от дребна акумулаторна батерия.

Поддържането на батерията задоволително заредена е от решаващо значение – никой не желае ненадейно излязъл отвън надзор рой от хлебарки-киборги да се разхожда в близост. Въпреки че могат да бъдат издигнати „ докинг-станции “ за презареждане на батериите, нуждата от връщане и презареждане може да попречи при задачи, които са сензитивните към времето.

Затова оптималният метод е да се включи вградена слънчева клетка, която може непрестанно да обезпечава сила. Разбира се, всичко това е по-лесно да се каже, в сравнение с да се направи.

За собствен пример учените употребявали мадагаскарски хлебарки, които са дълги почти 6 см. Към главното тяло те прикрепят безжичния модул за ръководство на краката, а литиево-полимерната батерия – към горната част на насекомото, върху гръдния панер, благодарение на особено проектирана „ раница “.

Учените моделирали тялото на хлебарката и отпечатали оборудването на 3D принтер с разтеглив полимер. Резултатът се оказал „ раница “, която пасва идеално на извитата повърхнина на хлебарката, позволявайки на твърдото електронно устройство да бъде устойчиво инсталирано на гръдния панер за повече от месец.

По-нататък учените изследвали по какъв начин се движи тялото на хлебарката и по какъв начин коремът трансформира формата си, при което елементи от екзоскелета се припокриват. Изследователите намерили метод да имитират тази еластичност на действителните хлебарки.

„ Като се има поради деформацията на гръдния панер и корема по време на главно придвижване, хибридна електронна система от твърди и гъвкави детайли в гръдния панер и ултрамеки устройства в корема наподобява е ефикасен дизайн за хлебарки-киборги “, споделя Кенджиро Фукуда, началник на научния екип от RIKEN.

„ Освен това, защото коремната дисторция не е неповторима за хлебарките, нашата тактика може да бъде приспособена към други инсекти като бръмбари или даже към летящи инсекти като цикади в бъдеще “, добавя ученият.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР