Хирурзите, занимаващи се с трансплантации, отдавна считат, че прасетата са

...
Хирурзите, занимаващи се с трансплантации, отдавна считат, че прасетата са
Коментари Харесай

Нов пробив: Япония отгледа прасенца, органите на които са подходящи за трансплантации

Хирурзите, занимаващи се с трансплантации, от дълго време смятат, че прасетата са най-близките до индивида донори на органи. Само че опасността от отхвърлянето им от човешкия организъм не позволяваше да се правят такива интервенции. Както оповестява Nikkei Asian Review, тази седмица японският стартъп PorMedTec, подпомаган от американската компания eGenesis, е отгледал три новородени прасенца. Те са били авансово модифицирани на генетично равнище, с цел да разрешат сполучлива трансплантация на органите им в други типове бозайници.

Всъщност употребявани са генетично модифицирани яйцеклетки, трансплантирани на прасе. То след това износило и родило три прасенца, чиито органи евентуално няма да бъдат отхвърлени от човешкия организъм. Свинският бъбрек, основан с присъединяване на американската компания eGenesis, към този момент е бил трансплантиран на маймуна, с което последната е съумяла да живее две години след интервенцията.

До края на 2025 година се възнамерява да бъдат извършени клинични тествания на тази технология с присъединяване на хора. Предвижда се бъбреците от генетично модифицирани прасенца да бъдат трансплантирани и на хора, защото Япония е изправена пред огромен проблем с дефицита на тези органи. Всеки ден в страната към 350 000 пациенти се подлагат на хемодиализа заради бъбречна непълнота. Разходите на националното опазване на здравето за тази процедура възлизат на 4% от целия профилен бюджет на Япония, а описът на чакащите за бъбречна трансплантация наброява 14 000 души и подхожда на 15 години очакване. Много пациенти просто не доживяват мечтаната интервенция.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР