Хиляди вярващи се стекоха във Ватикана в понеделник, за да

...
Хиляди вярващи се стекоха във Ватикана в понеделник, за да
Коментари Харесай

Ето какви са били последните думи на папа Бенедикт XVI


Хиляди вярващи се стекоха във Ватикана в понеделник, с цел да отдадат последна респект на папа Бенедикт XVI, който умря в събота на 95-годишна възраст. Дълга опашка се изви към площад св. Петър на разсъмване за поклонението на някогашния папа. Опелото и погребението му ще бъдат в четвъртък. Тялото на починалия почетен папа бе сложено за поклонение първо в манастира, където той живя от 2013 година до момента. 

Пренасянето на тялото му в базиликата " Св. Петър ", най-голямата римокатолическа черква в света, която може да побере десетки хиляди богомолци, се състоя в понеделник, осведоми още euronews.com. Базиликата, шедьовър на архитектурата, съчетаваща ренесансови и барокови стилове, приключена през 1626 година, също е и едно от най-свещените места в християнството. В базиликата се обитава гробницата на св. ап. Петър, първият свещеник на Рим. 
-->
В неделя папа Франциск отдаде респект към " обичания " папа Бенедикт XVI и го назова " правилен чиновник на Евангелието и на Църквата ". 

Папа Бенедикт XVI подаде оставка през 2013 година заради влошеното си здраве и умря девет години по-късно. Погребалната гала ще бъде тържествена, само че скромна, каквото е било желанието на някогашния папа. То ще се организира в четвъртък от 9:30 часа на площад св. Петър, където бе и опелото на папа Йоан Павел II. След това папа Бенедикт XVIще бъде положен при другите папи в криптата на базиликата св. ап. Петър. 

Последните думи на папа Бенедикт XVI преди кончината му са били: " Господи, обичам те ", заяви за медиите неговият секретар апископ Георги Гансвайн пред Vatican News.

Снимка: euronews.com
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР