Хиляди привърженици на влиятелния иракски шиитски духовник Муктада Садр нахлуха

...
Хиляди привърженици на влиятелния иракски шиитски духовник Муктада Садр нахлуха
Коментари Харесай

Хиляди протестиращи окупираха парламента

Хиляди последователи на авторитетния иракски шиитски свещеник Муктада Садр нахлуха през днешния ден в постройката на Народното събрание в Багдад за повторно тази седмица на фона на продължаващата с месеци политическа невъзможност в страната, съобщи ДПА, заяви Българска телеграфна агенция.

Демонстрантите оповестиха седящ митинг в Народното събрание, заяви иракската осведомителна организация ИНА. Протестиращите съумяха да влязат в строго охраняваната " Зелена зона " в центъра на Багдад, където се намират Народното събрание, държавни здания и задгранични посолства, в това число това на Съединени американски щати, макар че силите за сигурност използваха против тях сълзотворен газ и шокови гранати, с цел да им попречат да обхванат, оповестиха очевидци.

При конфликтите минимум 70 протестиращи и служители на реда бяха ранени, някои от които съществено, оповестяват локални медици, представени от Ройтерс. Фотограф на Франс прес видя групи от стачкуващи, загърнати в иракски флагове, които кръстосват улиците в " Зелената зона ".

Привържениците на Садр се събраха през днешния ден в центъра на иракската столица и нахлуха в Народното събрание за повторно тази седмица, с цел да изразят недоволството си от издигнатата от проирански партии номинация за нов министър председател на страната на някогашния министър Мохамед Шия ас Судани, който е считан за доближен до някогашния министър председател Нури Ал Малики - върл зложелател на Садр. Предишният сходен митинг с навлизане в Народното събрание се организира в сряда, само че тогава Садр прикани последователите си да се разотидат. Протестиращите в постройката на Народното събрание скандираха през днешния ден лозунги с искане за промени и битка с корупцията, съобщи иракската телевизия " Ас Сумария ".

Кадри, демонстрираха стачкуващи, главно млади мъже, разхождащи се или седящи в постройката, а някои от тях посочваха знака на успеха. Блокът " Сайрун " ( " Поход за промени " ) на Садр завоюва парламентарните избори през октомври предходната година, получавайки 73 места в 329-местния законодателен орган, напомня Ройтерс. Блокът на Садр обаче изтегли депутатите си от Народното събрание, откакто не съумя да сформира държавно управление, в което да не вземат участие шиитските му противници, които са основно партии, подкрепяни от Иран.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР