Хиляди поддръжници на независимостта на Каталуния излязоха по улиците на

...
Хиляди поддръжници на независимостта на Каталуния излязоха по улиците на
Коментари Харесай

Хиляди отбелязаха Деня на Каталуния

Хиляди поддръжници на независимостта на Каталуния излязоха по улиците на централната част на Барселона в понеделник в шествие, с цел да отбележат Националния празник на испанския район, тъкмо когато сепаратистките партии заемат централно място в напъните за образуване на национално държавно управление в Испания, предава Ройтерс.

Демонстрантите носеха червени, жълти и сини флагове " Естелада " и скандираха лозунги, изискващи отделянето на Каталуния от Испания, събирайки се на площад Пласа д`Испания, с цел да чуят речи на водачите на придвижването за самостоятелност.

Журналистите на Ройтерс обаче споделиха, че интензивността на тазгодишните събития La Diada, както е прочут Националният празник, е била релативно ниска спрямо предходни години.

Полицията дефинира броя на участниците на 115 000 души , до момента в който уредниците на марша споделиха, че са взели участие 800 000 души. Посещаемостта понижа през последните години, защото поддръжката за отделянето от Испания също понижа .

Но двете съществени каталунски партии в този момент са в развой на договаряния с настоящия министър-председател от Социалистическата партия Педро Санчес и неговите съдружници за сформиране на ново испанско държавно управление и се надяват, че договарянията могат да дадат подтик на отслабващата идея за самостоятелност преди районните избори през 2025 година

" Каквото и политическо съглашение да реализираме, каквото и да предложим, ще бъде да се приближим до задачата на всяка нация, която е да бъде свободна и самостоятелна страна ", сподели Жорди Турул, общоприет секретар на партията " Жунтс " в понеделник преди главната проява вечерта.

За да сформира държавно управление след неубедителни избори през юли, Санчес ще се нуждае от седемте депутати от консервативния " Жунтс " и седемте гласа от по-умерената Републиканска левица на Каталуния (ERC).

Лидерът на " Жунтс " Карлес Пучдемон, който живее в Белгия, защото е търсен в Испания за оглавяване на несполучлив опит за обособяване през 2017 година,, подкрепящи независимостта, като изискване за договаряния.

Пучдемон наложи сложни условия за поддръжката на неговата партия в Народното събрание, с цел да остане Санчес на власт.

Той прикани Испания да се откаже от правосъдните дейности против сепаратистите, само че не изиска нов избор за самостоятелност.

Неговият противник в ERC, Пере Арагонес, в неделя отиде крачка напред, като изиска референдум.

" Амнистията сама по себе си няма да позволи спора за суверенитет с страната. Каталуния желае свободен избор за самостоятелност ", сподели Арагонес, който е президент на района, в Барселона.

Алберто Нунес Фейхо, чиято консервативна Народна партия (НП) завоюва най-вече гласове на изборите на 23 юли,, само че възможностите му се считат за дребни, защото партията му се опълчва на каквото и да било отстъпки за сепаратистите.

Подкрепата за независимостта на Каталуния спадна от 2017 година, когато референдумът, разгласен за противозаконен от съда, провокира най-тежката политическа рецесия в Испания от десетилетия.

Проучване, оповестено от Каталунския център за публично мнение (CEO), ръководен от районното държавно управление, откри, че 52% са срещу отделянето от Испания, до момента в който 42% поддържат независимостта.
 Сепаратистка партия вижда късмет за самостоятелност на Каталуния след изборите в Испания
Сепаратистка партия вижда късмет за самостоятелност на Каталуния след изборите в Испания

" Жунтс " може да има основна роля за съставянето на ново правителство
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР