Хиляди бели лилии, както и много плюшени играчки и снимки

...
Хиляди бели лилии, както и много плюшени играчки и снимки
Коментари Харесай

Сърбите са гневни. И искат промяна.

Хиляди бели лилии, както и доста плюшени играчки и фотоси са сложени пред учебното заведение в центъра на Белград, в което преди седмица 13-годишно момче умъртви осем свои съученици и един охранител. Хората не престават да идват на мястото, оставят цветя, палят свещи. 16-годишният Михайло споделя пред АРД: " Имах потребност да дойда тук. Това са били 13-годишни деца. Наистина е извънредно. "

Много сърби към момента не могат да осъзнаят какво се случи в страната им предходната седмица. Само два дни след стрелбата в училището 21-годишен мъж мазета осем души в няколко села по незнайни до момента подбуди. Двата изблика на принуждение в границите на толкоз малко време в действителност изумяват.

Според президента на страната Александър Вучич казусът е в огромния брой оръжия - както легални, по този начин и незаконни. Затова той разгласи, че има намерение " съвсем напълно да разоръжи Сърбия ".

Разоръжаването е невероятно?

По данни на управляващите в Сърбия има 760 хиляди оръжия. Това прави страната отличник на глава от популацията в Европа. Предполага се, че импровизирано сърбите държат още сред 300 000 и 1,5 милиона оръжия. За тях сега важи прошка - в период от месец жителите могат да ги предадат, без да бъдат глобени.

Освен това притежателите на позволение за оръжие, които сега са към 400 хиляди, ще бъдат подложени на непоколебим надзор. Техният брой би трябвало да бъде сведен до сред 30 000 и 40 000. Тази цел е безусловно нереалистична, казва пред АРД Боян Елек от Белградския център за политика на сигурност. " В последните 20 години Сърбия на вятъра се опитваше да понижи броя на оръжията, по тази причина бих споделил, че е невероятно ", счита Елек.

Много сърби изпитват нерационална обвързаност към оръжието си. 40-годишният Александър от Белград е един от тях. Той е наследил от татко си револвер, който въобще не е регистриран. Затова мъжът упорства да остане неизвестен. Александър не счита да го предава. " Не, просто не желая. На първо място поради сигурността, на второ - тъй като подаръкът е спомен от татко ми ", споделя той пред АРД.

" Системата не работи "

Александър споделя пред АРД, че съгласно него не оръжията са казусът, а нападателната атмосфера в Сърбия, както и денонощното принуждение, което се показва по малкия екран. Много сърби споделят същото мнение. Десетки хиляди излязоха да показват по улиците на Белград и други сръбски градове под мотото " Сърбия против насилието ". Хората упорстват за възбрана на околните до държавното управление булевардни вестници, както и за освобождението на членовете на държавния медиен регулатор. Той бездейства против повсеместното принуждение в медиите - звездите на редица реалити стратегии да вземем за пример са наказани нарушители.

Пред Дъждовни води една от участниците в демонстрациите - 33-годишната продавачка Ана Павич, която протестира заедно с двете си деца, казва: " Хората в Сърбия по принцип не са изключително удовлетворени. Системата не работи, когато се случи нещо сходно. " Коя от системите не работи? " Всички. Правосъдие, състрадание, всичко. Най-после би трябвало да променим нещо ", споделя дамата. 

Вучич атакува опозицията

Мирният митинг в понеделник бе проведен от няколко опозиционни партии и се трансформира в същинско предизвикателство за консервативната Сръбска прогресивна партия на президента Вучич. Той ръководи страната с стоманен пестник към този момент 11 години - ту като министър председател, ту като президент. При това държи изкъсо множеството медии, а във външнополитически проект лавира сред Европейски Съюз и Русия.

Жители на Ниш палят свещи и поставят цветя в памет на жертвите на двете престрелки на 3 и 5 май.Снимка: Jelena Djukic Pejic/DW

От първото всеобщо ликвидиране до момента президентът към този момент четири пъти се обърна към народа, като не пропусна да нападне критиците си. Опозицията била " злоупотребила брутално с възприятията на хората ", счита той. Вучич каза още: " Няма да тичам от тези страхливци - в случай че е належащо, ще се проведат предварителни избори на всички равнища. "

" Хората, които не одобряват неговата политика, не могат да бъдат накарани да млъкнат ", споделя пред Дъждовни води зеленият народен представител Джордже Павичевич. " Хората са уверени, че някой би трябвало да поеме отговорността. " До момента оставка е подал единствено министърът на образованието, само че стачкуващите упорстват още знакови лица да се отдръпват. 

Естествено, че държавното управление не е директно отговорно за всеобщите убийства, отбелязва политологът Душан Миленкович. " Но хората се опасяват и разбираемо търсят отговорни. "  В системи, в които държавното управление управлява цялото общество, е разумно точно на ръководещите да се гледа като на съществени виновници, показва Миленкович.

Какъв може да е резултатът от разоръжаването?

Атмосферата на насилие присъства и в сръбската политика, показва пред АРД анализаторът Боян Елек. В сръбския парламент " непрекъснато се показват врагове на страната, които биват обиждани и упреквани ". Упражнява се принуждение върху неправителствения бранш. Всеки, който е сериозно надъхан към ръководещите, бива представян за зложелател - включително и свободните медии. " В Сърбия има всички типове принуждение: политическо, медийно, физическо, вербално, цифрово ", споделя специалистът.

Според Елек оповестеното разоръжаване е плацебо мярка, посредством която президентът желае да сътвори чувството, че държи нещата под надзор. Всъщност би било по-добре парите за тази акция да се влагат в образованието и в обществените услуги - все разноски, които през последните години бяха съкратени в интерес на армията и полицията.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР