Хижите са едни от най-гостоприемните места. Лъкатушещите се из планината

...
Хижите са едни от най-гостоприемните места. Лъкатушещите се из планината
Коментари Харесай

10 от най-атрактивните български хижи

Хижите са едни от най-гостоприемните места. Лъкатушещите се из планината пътеки, постоянно ни водят до някоя сгушена сграда, в която ни чакат благи стопани, гальовни домашни любимци и топла чорба. Там е мястото за оживени диалози, отминали истории на топъл чай, само че и шумни купони, съпроводени с алено вино и домашна ракия.

За неопитните авантюристи лятото е най-подходящият сезон за поход. Именно поради това в този момент ще ви помогнем при избора измежду най-любимите и атрактивни хижи, чакащи своите гости из хубостите на Рила, Родопи, Стара планина и така нататък, тъй като още Алеко Константинов е споделил „ Опознай родината, с цел да я обикнеш “. Слагайте маратонките, взимайте раниците и да потегляме.

10. Хижа „ Дерменка “

 10 от най-атрактивните български хижи
Снимка: Wikipedia, Zozakral

Намира се в едноименната околност в Троянската планина и е част от европейския маршрут Ком-Емине. Изходни пунктове за тази хижа могат да бъдат Беклемето с. Кърнаре и гр. Сопот, а пътят и от трите места е 3-4 часа и е задоволително лек даже за новобранци. От мястото се разкриват невероятни гледки, а въздухът разрешава на човек да диша по-свободно. Вътре ви чака уютна и просторна трапезария, а ситуацията е мощно патриотична с помощта на лозунги от едно отминало време от нашата история.

9. Хижа „ Иван Вазов “

 10 от най-атрактивните български хижи
Снимка: Wikipedia, Deyan Vasilev (Dido3)

Една от най-високите хижи на Балканския полуостров е ситуирана в северозападната част на Рила планина на 2300 метра. Говори се, че до нея е един от най-трудните планински походи и е нужна забележителна подготовка, само че гледките, които се разкриват по пътят са забележителни и си заслужават напъните и мускулната тресчица. Превърналата се в обичано място за феновете на планинския туризъм, тя е близо до връх Калин и естествения феномен Седемте рилски езера.

8. Хижа „ Ехо “

 10 от най-атрактивните български хижи
Снимка: Wikipedia, Ivelin Mincov

Разположена е на едно от най-живописните места в Стара планина. Тя предлага на своите гости едни от най-уникалните залези в България. По пътя към нея ще срещнете натрапчивия мирис на лавандула и билки и ще видите диви коне, препускащи през полето. Най-близките балкански върхове, ограждащи хижата са Юмрука, Кавладан, Каменица и Вежен. Лятото тук е толкоз зелено и умерено, че ви се желае да не си тръгвате в никакъв случай.

7. Хижа „ Козя Стена “

 10 от най-атрактивните български хижи
Снимка: Wikipedia, Красимир Косев

По пътя за Хижа „ Ехо “, няма по какъв начин да подминете, да не харесате и даже да не отседнете в прелестната хижа „ Козя Стена “. Отново изходната точка е Беклемето – на 2 часа път в посока хижа „ Ехо “ ще я откриете безусловно кацнала на скалата. От хижата се открива величествена и красива панорама на Троянския балкан. Хижата е огромна, има 100 места и положителни условия за престой.

6. Хижа „ Безбог “

 10 от най-атрактивните български хижи
Снимка: Wikipedia, s-kay

Определено е едно от местата, които всеки един от нас би трябвало да посети най-малко един път в живота си, с цел да види пиринските върхове, огрени от слънцето. Разположена е на край Безбожкото езеро в подножието на едноименния връх. Гледката към езерото успокоява мозъка и обостря сетивата. До хижата с изключение на с въжен превоз може да се стигне и от хижа „ Гоце Делчев “.

5. Хижа „ Тъжа “

 10 от най-атрактивните български хижи
Снимка: Wikipedia, Zozakral

Пътят към хижа „ Тъжа “ свързва селата Тъжа и Острец от двете страни на Балкана и е прочут като Русалийски проход, поради връх Русалка, около който минава. По пътя се разкриват гледки на замръзнали през зимата и вилнеещи през лятото пръскала, измежду които най-голямото е Бабското. Едно от най-авантюристичните оферти, свързани с тази проходима и през зимата хижа, е да прекарате Нова година с група другари в планината.

4. Хижа „ Яворов “

 10 от най-атрактивните български хижи
Снимка: Wikipedia, Deyan Vasilev (Dido3)

Определена е за хижа на 2016 година и носи името на поета Пейо Яворов, който е бил из тези места като въстаник. Тя се обитава в две здания. В покрайнините на хижата има голям брой планински забележителности. Тя е известна начална точка в маршрута за обхождане на билото на северния пирински дял. Хижата целогодишно предлага на своите посетители уютна конюнктура и неповторима панорама към скалния феномен „ Стъпалата “.

3. Хижа „ Рай “

 10 от най-атрактивните български хижи
Снимка: Wikipedia, Rusalina

Не си мислете, че името е инцидентно. Хижата се намира на райско място, сгушена в южното подножие на връх Ботев. В непосредственост до нея, на не повече от 30 минути път, извира като че ли от нищото Райското пръскало – задоволително величествено, с цел да провокира интереса ви, да се поразходите из гората. Това място сигурно можете да наречете дом, тъй като носи топлота, уют и обич. Изходният пункт е местността Паниците, а пътят е сред 3,5 и 5 часа според от ходенето.

2. Хижа „ Амбарица “

 10 от най-атрактивните български хижи
Снимка: Wikipedia, Красимир Косев

Уникална природа, криволичещи около река „ Черни Осъм “ пътеки и приказни „ боровинкови нощи “ са единствено част от усещанията, които хижа „ Амбарица “ оставя у посетителите си. В средата на Стара планина и заобиколена от прелестна букова гора, тази планинска хижа се намира източно от връх Момина могила. Град Карлово е отлично място, от което да поемете към хижата, а летният боровинков фестивал постоянно се трансформира в мотив за хора от цялата страна да поемат точно в тази посока. И за по-заинтересованите – планувайте отпуска за 27 юли и станете част от амабришкото семейство това лято.

1. Хижа „ Мазалат “

 10 от най-атрактивните български хижи
Снимка: Wikipedia, Zozakral

Разположена в междинна Стара планина и сгушена сред няколко върха, тя ви предлага неповторима панорама към скатовете и гористата местност. Помещенията основават още по-гостоприемна атмосфера, тъй че уикендът тук ще е много прелестно преживяване. Неслучайно е била „ коронована “ за „ Хижа на годината “– гостоприемни хижари, чисти и топли стаи и вкусна супа. Какво повече му би трябвало на човек в планината?. За тези, които желаят да си напомнят войнишките години, общите пространства за спане са идеални. Може да стигнете до тук от хижа „ Партизанска ария “, от село Стоките или от Скобелево за към 4-5 часа пешком.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР