Хидрастисът е билка, позната на човечеството от хилядолетия насам. Данни

...
Хидрастисът е билка, позната на човечеството от хилядолетия насам. Данни
Коментари Харесай

Хидрастис гони настинката и грипа

Хидрастисът е билка, позната на човечеството от хилядолетия насам. Данни за потреблението ѝ като лекарство има още от времето на американските индианци. Лечителите от тези времена го смесвали с мечешка мехлем и го употребявали като средство срещу инсекти.

Използвало се е още за лекуване на рани, язви, болки в ухото, възпаления, възпалени очи, стомашни и чернодробни проблеми. Освен това има данни за приготвянето на настойки и отвари от корен от хидрастис.

С тях се лекували простуда и грип, както и по-тежки положения, като тресчица, пневмония, висока температура и проблеми със сърцето. Някои даже считали, че билката има способността да бори туберкулозата.

В Европа билката хидрастис идва през 18 век. Само век по-късно използването ѝ става доста по-широка, до момента в който в 20-ти век точно хидрастисът бива включен в лекарство, наречено Златно Медицинско Откритие. Негов основател е доктор Рой Пиърс.

Хидрастисът е извънредно ползотворно растение, най-много заради своите антисептични и адстрингентни свойства. Поради всеобщото му търсене обаче, в последните години се следи наклонност за изгубване на билката в природата.

Поради това, когато закупуваме хидрастис от профилираните магазини, е добре той да е с обработен и органически генезис.

 Билка Хидрастис

Използваемите елементи на хидрастисът са корените и коренищата. В тях се откриват двата съществени алкалоида хидрастин и берберин, както и известни равнища канадин.

Алкалоидът хидрастин в хидрастисът способства потреблението на билката за укрепване на имунитета. С него се лекуват всевъзможни инфекции на горните дихателни пътища, очите и гърлото, водещи до настинки и грип. Освен това тази съставна част способства лекуването на чревните инфекции, способства улеснението на храносмилането.

С билката се лекуват болки, провокирани от ишиас, такива в мускулите и ставите, както и някои гинекологични болести. Освен това хидрастинът има способността да свива кръвоносните съдове и да подтиква самостоятелните нерви. Способства лесното изцеление на инфекции на пикочните пътища, както и кожните проблеми.

Берберинът - другият алкалоид има антибактериално и амебоцидно деяние. Характеризира се с лек слабителен резултат и противовъзпалително деяние. С него се лекува диария и холера. Освен това работи успокояващо на централната нервна система.

Въпреки множеството си изгоди, с хидрастисът не би трябвало да се прекалява. Съдържащите се в него алкалоиди са извънредно мощни и несъразмерната им приложимост може да докара до стесняване на дребните кръвоносни съдове.

А това води до повишение на кръвното налягане. Освен това може да се наруши и чревната флора.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР