Американският икономически ежедневник Уолстрийт джърнъл съобщава за значително увеличаване на

...
Американският икономически ежедневник Уолстрийт джърнъл съобщава за значително увеличаване на
Коментари Харесай

Над 800% скок на цената на златото за 24 години

Американският стопански всекидневник " Уолстрийт джърнъл " оповестява за доста увеличение на покупките на капиталово злато. Световното търсене на физическо злато е повишено с 36% през последните няколко години и продължава да пораства. Геополитическите спорове и икономическата неустановеност подтиква вложителите да купуват златни монети и кюлчета, оповестява изданието.
 
Цената на златото и новите вложители
 
До скоро цената на златото беше движена главно от търсенето на централните банки в разрастващите се пазари и клиентите в Китай. Сега към тях се причисляват и американските вложители. От октомври 2022 година цената на златото е повишена с над 45%, достигайки над 2350 щатски $ за унция, даже удряйки върха от 2400 $ за унция.
 
Повишен интерес в Съединени американски щати
 
Дилърите на скъпи метали в Съединени американски щати регистрират талази от нови купувачи, изключително след пандемията от Ковид-19 и рецесията в районните банки през 2023 година Дори доларът, най-силната валута в света, не е предпазен от обезценяване, до момента в който златото се потвърждава като ефикасна отбрана против инфлация.

Цената на златото доближи нов връх

Българският пазар
 
Макс Баклаян, изпълнителен шеф на Tavex, споделя, че и в България ползата към физическото злато пораства. През 2023 година Tavex е продала три пъти повече злато спрямо 2020 година, като ползата през първото тримесечие на 2024 година също е висок. Продажбите на кюлчета по отношение на монети са в съответствие 60/40.
 
Прогнози за бъдещето
 
Материалът на " Уолстрийт джърнъл " преглежда и бъдещата траектория на цената на златото. Анализаторът от Ситибанк Акаш Доши предвижда, че цената на златото може да доближи 3000 щатски $ за унция в идващите 18 месеца. Макс Баклаян планува средносрочна цена от 4000 щатски $ за унция.
 
Заключителни бележки
 
Статията приключва с думите на дългогодишния хедж-фонд управител Бари Кит, който акцентира, че въпреки деривативите и електронно търгуваните фондове да са подобаващи за краткосрочна нечиста сделка, същинският метод да притежаваш капиталово злато е да го държиш физически в свои ръце, знаейки, че е под твой надзор.
Според данни на World Gold Council, общото търсене на злато през 2023 година е достигнало 4,741 тона, по отношение на 3,489 тона през 2020 година
 
 istock istock
През май 2000 година цената на златото е 259 щатски $ за унция, което по отношение на цената за май 2024 е растеж от над 800%. През октомври 2022 година цената на златото е почти 1600 щатски $ за унция а към днешна дата (май 2024 г.) цената на златото е над 2300 щатски $ за унция, което съставлява нарастване с над 45%
Американски пазар:
 
Според American Mint, продажбите на златни монети в Съединени американски щати са нарастнали с 85% през 2023 година спрямо 2020 година Продажбите на златни кюлчета са се нараснали с 60% за същия интервал.
 
Според Tavex, продажби на физическо злато през 2023 година: три пъти повече спрямо 2020 година Анализатор от Ситибанк: цена на златото може да доближи 3000 щатски $ за унция в идващите 18 месеца.
 
Прогноза на Макс Баклаян: средносрочна цена от 4000 щатски $ за унция. Тези данни поддържат заключенията в публикацията на " Уолстрийт джърнъл " и демонстрират трендовете на растящо търсене и цени на капиталовото злато в световен мащаб.

Материалът не съставлява капиталова консултация, съвет, капиталово изследване или рекомендация за вложение.

 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР