Хибридната житна култура тритикале става все по-разпространена в последните години.

...
Хибридната житна култура тритикале става все по-разпространена в последните години.
Коментари Харесай

Тритикале - хибридът между пшеница и ръж

Хибридната житна просвета тритикале става все по-разпространена в последните години. Това не е инцидентно. От растението, получено от разбъркване на пшеница и ръж, се добива повече от звук на декар, даже и при неприятни климатични условия през годината.

Учените не се славят с огромно въображение и тъкмо по тази причина името на тази просвета е формирано от латинските имена на пшеница и ръж. Тяхното достижение е в друга тенденция.

Тритикалето съчетава високия работлив капацитет и положителни качества за хлебопроизводство на пшеницата с намалените условия към почвите и гъвкавост към климатични условия и бурени на ръжта.

За да се получи това растение, пшеницата се опрашва с прашец от ръж. Новото растение обаче е стерилно и с цел да се развъди, се обработва с алкалоида колхицин. Получените хибриди с твърда пшеница са хексаплоидни, а с мека пшеница — оксаплоидни.

Растителният мутант възпроизвежда характерностите на ръжта и пшеницата. В селското стопанство обаче се употребяват кръстоски сред изравнени линии и сортове тритикале.

 тритикале

Историята на тритикалето стартира още в XIX век в Шотландия. Тогава са правени първите опити за основаване на новата житна просвета.

Постепенно растението стартира да се отглежда в цяла Шотландия и обширни елементи на Южна Скандинавия. До края на ХХ век обаче културата не е известна и не се популяризира в останалите елементи на света.

Постепенно и други страни виждат потребните качества на културата. Към момента тритикале се отглежда съвсем на всички места. Използва се главно за храна на животни. Все по-често обаче хлебната просвета се ползва и в произвеждане на диетични храни.

В международен мащаб най-големите производители на тритикале са Полша, Германия, Франция, Беларус, Китай, Австралия, Унгария и Чехия. Годишно от културата се създават към 400 млн. тона зърно.

Зърното на тритикалето съдържа скъпи протеини и аминокиселини, които се усвояват по-добре от организма и са по-лесносмилаеми, в сравнение с пшеничния протеин. Може би най-полезното му качество обаче е, че от тази просвета могат да се създава самун за диабетици и затлъстели хора.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР