Хибискус сабдарифа /Hibiscus sabdariffa/ представлява вид хибискус, който е местен

...
Хибискус сабдарифа /Hibiscus sabdariffa/ представлява вид хибискус, който е местен
Коментари Харесай

Суданска роза (Хибискус Сабдарифа)

Хибискус сабдарифа /Hibiscus sabdariffa/ съставлява тип хибискус, който е локален за Западна Африка. Среща се на доста места по света, в това число Гана, Индия, Сенегал, Мали, Нигерия, Конго, Гамбия, Малайзия и други В другите страни растението е известно по друг метод. Нарича се rosella fruit, коноп Розеля, сиамска юта и други Световна популярност Хибискус сабдарифа поради червеникави чай каркаде, който се подготвя от него. По тази причина и растението от време на време е наричано каркаде или суданска роза.

Хибискус сабдарифа е шубрак, висок към 3 метра. Отличава се с издължени, бледозелени листа, ситуирани по няколко на алена ръкохватка. Цветовете са относително огромни, наситеночервени, достигащи до десетина сантиметра в диаметър. Хибискус сабдарифа е високо ценено растение, защото съвсем всяка част от него се използва с някаква цел, без значение дали кулинарна или лечебна.

Състав на хибискус сабдарифа

В растението се намират голям брой потребни субстанции, което го прави извънредно скъп представител на фауната. Хибискус сабдарифа е източник на винена киселина, лимонена киселина и малеинова киселина. В него се съдържат още аминокиселини и протеини. Хибискус сабдарифа има в състава си и гликозиди, полизахариди и флавоноиди.

Чай от хибискус сабдарифа

 Чай от хибискус

Както към този момент стана дума, хибискус сабдарифа придобива известност поради топлата напитка, която се получава от растението - по този начин нареченото каркаде. Той е приготвян още от Древността и доста се е услаждал на фараоните и египетските жреци. Наричан е напитката на боговете.

Интересното е, че за приготвянето на прословутия чай се вземат чашките на цветчетата на хибискус сабдарифа. След като цветът прецъфти, чашката доста наедрява, като в това време добива меснат тип. После чашките се берат и обработват, с цел да може от тях да се добие топла напитка.

Червеникавият чай от хибискус сабдарифа се отличава със сладко-кисел усет. Той работи освежаващо и тонизиращо. Напитката пленява освен със своя усет и само че и с възхитителния си пъстър мирис. Чаят може да се пийва както топъл, по този начин и леден.

Това го трансформира в желано пиво освен през студените зимни месени, само че по време летните жеги. Интересното при напитката обаче е, че когато се приема топла, тя покачва кръвното налягане. Когато е охладена, пък го смъква. Чаят от каркаде е прочут със своите безкрайни здравословни изгоди в качеството си на съставен елемент в разнообразни питиета като коктейли и шейкове.

Готвене на хибискус сабдарифа

Хибискус сабдарифа се употребява с разнообразни кулинарни цели. Свежите листа на билката се влагат в свежи салати. Семената на растението се употребяват в качеството си на фалшификация. Те се смилат и се влагат в яхнии, супи, ризото и запеканки.

От хибискус сабдарифа могат да се подготвят и други питиета с изключение на каркаде. Така да вземем за пример от цветовете на растението в Ямайка се прави пиво, в което се слагат още ром, мед (или захар) и джинджифил. В Тринидад и Тобаго ароматното растение се употребява при приготвянето на характерна локална бира.

 Сладко от хибискус

В Панама пък забъркват напитка с цвят на хибискус сабдарифа, която с изключение на с джинджифил и захар, доовкусяват с канела, карамфил и индийско орехче. Специална напитка с присъединяване на екзотичното растение се подготвя по време на някои фамилни празници в Западна Индия и Мексико.

Настойки от билката се тачат доста в Сенегал, Мали и Гамбия. Добре охладени те могат да се употребяват освен за рационализиране на коктейли и сокове, само че също и за овкусяване на сладоледи и кремове. При това полученият десерт би имал много потребни свойства.

От същото растение жителите на Китай подготвят и пиво, което се комбинира със зелен чай и вино. Те избират да похапват и венчелистчетата на този тип хибискус, откакто авансово са ги захаросали. От растението се вършат още желета, компоти, сосове. Хибискус сабдарифа служи и за оцветяване на консерви от круши, ананас и дюли.

Ползи от хибискус сабдарифа

Ползите от хибискус сабдарифа са известни на човечеството от доста епохи. Растението работи общоукрепващо и тонизиращо. То въздейства като диуретик и оказва помощ при проблеми с бъбреците. Според множеството изследвания този тип хибискус спомага за понижаване нездравословните мазнини и рисковия холестерол в тялото. Освен това защищава от инфаркт и инсулт.

Растението укрепва кръвоносните съдове и работи удобно на стомашно-чревния трак и черния дроб. То успокоява нервната система и затова се предлага на хора, които имат по-крехка душeвност и постоянно са в меланхолия или пък изпитват неоснователен боязън. Заради своя сладко-кисел усет чаят от хибискус сабдарифа се предлага и при махмурлук. Той зарежда с сила и утолява жаждата.

Билката оказва помощ при простуда и грип, също така облекчава спазмите. Нейното постоянно приемане под формата на чай сигурно ще усъвършенства положението на вашите вътрешни органи и ще зареди тялото с витамините и киселините, от които се нуждае, с цел да е крепко и тонизирано.

Както по-рано съобщихме, чаят от хибискус сабдарифа има свойството да възстановява кръвното налягане. Неотдавнашно изследване, в което са взели участие хора на възраст сред тридесет и седемдесет години с високо кръвно налягане, демонстрира, че каркаде съумява да намали тяхното кръвно налягане с до 7.2 %.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР