Hermès е синоним за ексклузивност. Знаковата чанта Birkin, една от

...
Hermès е синоним за ексклузивност. Знаковата чанта Birkin, една от
Коментари Харесай

Устойчив ли е секторът за луксозни стоки на рецесия

Hermès е синоним за ексклузивност. Знаковата чанта Birkin, една от които предходната година беше продадена за 450 хиляди $, не може да бъде закупена от уеб страницата на първокласната компания или просто като влезете в магазин. Няма нито реклами в стилните списания, нито лъскави акции в Instagram. За недотам известните притежаването на Birkin може да включва дълготраен лист с чакащи.

Hermès е синоним за ексклузивност. Знаковата чанта Birkin, една от които предходната година беше продадена за 450 хиляди $, не може да бъде закупена от уеб страницата на първокласната компания или просто като влезете в магазин. Няма нито реклами в стилните списания, нито лъскави акции в Instagram. За недотам известните притежаването на Birkin може да включва дълготраен лист с чакащи.

Част от повода за чакането е лимитираното предложение, което Hermès ръководи с точност, почтена за техните шефове. Но друга част е възходящото търсене на всевъзможни типове първокласни артикули. Миналата година чистата облага на Kering, която има фешън марки като Gucci и Balenciaga, набъбна с 14%. Тези на LVMH, притежател на Tiffany и Louis Vuitton наред с други марки, нарастват с съвсем една четвърт. Hermès и Richemont, която има Cartier наред с други бижута, означиха растеж от над една трета. Заедно четирите групи осъществиха облаги за над 33 милиарда евро (35 милиарда долара) при общи доходи към 130 милиарда $.
Безпокойство на шефовете
Това обаче беше преди трайната инфлация и повишението на лихвените проценти за битка с нея разпали страховете от световна криза. В момента, когато тези страхове се ускоряват, първокласните марки губят своя искра, най-малко в очите на вложителите. Безпокойството на шефовете на първокласните компании, изразено по време на срещата на промишлеността на 22 май, провокира ликвидация, която изтри 65 милиарда $, или 7% от общата пазарна стойност на четирите първокласни групи. След като акционерите престанат да треперят в своите Louboutin (луксозна марка дамски обувки), те могат да извърнат по-голямо внимание на две неща, с цел да оценят вероятностите на своите акции в първокласния бранш.
Реклама
Първото е позиционирането на марките в първокласния бизнес. Средните марки, които са ориентирани към просто заможните хора, като Ralph Lauren, производител на облекло с претекстове от поло, са по-чувствителни към икономическите проблеми, в сравнение с топ марките, предопределени за непристойно богатите. Това към този момент беше явно през миналата година. Според брокерската компания Bernstein купувачите, които преди пандемията са харчели до 1000 евро за дизайнерски артикули, са понижили междинните си разноски на половина през 2022 година За разлика от тях в действителност заможните са нараснали своите повече от двойно. Сега единствено 5% от купувачите дават отговор за две пети от международните продажби на първокласни артикули.
Купувачите, които преди пандемията са харчели до 1000 евро за дизайнерски артикули, са понижили междинните си разноски на половина през 2022 година Наистина заможните са нараснали своите повече от двойно. Сдържани китайски купувачи
Експозицията към Китай, един от най-големите първокласни пазари, е различен фактор. Търговците на първокласни артикули, които разчитаха на внезапното възобновяване след годините на строги ограничавания поради нулевия коронавирус да увеличи продажбите, бяха разочаровани от несъразмерната въздържаност на китайските купувачи. Марките, в това число Estée Lauder, пропагандатор на скъпа козметика, намалиха прогнозите си за района. Британската Burberry генерира по-малко от една трета от продажбите си от китайски купувачи, спад по отношение на 40% преди пандемията. Положението може да се утежни за американските и европейските марки, в случай че напрежението сред Китай и Запада се ускори.

Луксозните марки към този момент търсят нови мотори за напредък. Те включват Индия, където макар че доминира бедното население, броят на свръхбогатите се усилва, и Субсахарска Африка, където предходната година Chanel стана първият европейски първокласен бранд, провел африканско фешън шоу в Дакар, столицата на Сенегал. Но ще отнеме години тези пазари да доближат мащабите на китайския, в случай че въобще съумеят да го създадат. А вложителите евентуално ще станат толкоз взискателно към първокласните си акции, колкото и към първокласните си дрешници.
Реклама
2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Свързани публикации Джак Стратън, Insider Trends: Има таван в онлайн извършването на покупки и търговците отварят и физически магазини 2 юни 2023, 06:51 Бизнес наклонността, която сплотява Walmart и Tiffany & Co 24 май 2023, 08:55 Woood: от пазара на Красно село до реализатор на Louis Vuitton 29 април 2023, 07:50 LVMH става първата европейска компания с пазарна оценка от над 500 милиарда $ 24 април 2023, 15:56 Как шефът на L`Oréal се насочи към производителя на първокласни сапуни Aesop 9 април 2023, 11:07
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР