Хенри Кисинджър е американски политик, дипломат и експерт по международни

...
Хенри Кисинджър е американски политик, дипломат и експерт по международни
Коментари Харесай

Хенри Кисинджър за света, войните и решенията


Хенри Кисинджър е американски политик, посланик и специалист по интернационалните връзки. Бил е консултант по националната сигурност на Съединените щати и държавен секретар при президентите Ричард Никсън и Джералд Форд. През 1973 година получава Нобелова премия за мир за приноса си за прекратяването на Виетнамската война със сключването на Парижкото съглашение. Той е основател за политиката на разведряване сред Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики и е прочут като индивида, открил взаимоотношението с Пекин и разиграл " китайската карта против някогашния Съветски съюз ". Въпреки че навърши 99 години на 27 май тази година, продължава да бъде един от главните анализатори на геополитическите процеси в света.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 6326
В битието си на историк и политолог той е създател е на редици книги, най-новата от които носи заглавието " Лидерство ". Тя разкрива ролята на личността в шеметния свят на власт, интриги, въздействие и спорни решения. Ден преди този момент Хенри Кисинджър даде интарвю за БТВ.

Д-р Кисинджър, очаквахте ли коментара ви за войната в Украйна, направен в Давос, да предизвика такава реакция?

Това, което имах предвид в Давос, е че сме влезли в период, в който краят на войната трябва да вземе предвид както политическите цели, така и военната обстановка. Не може просто да се продължи войната, без някаква обща цел, към която двете страни да имат отношение. В интервю за  " Файнейшъл таймс "  украинския президент очерта в основни линии възможните цели. Той казва, че ако се върнем към границите преди войната, това ще бъде една голяма победа. И след това можем да продължим да обсъждаме какви са териториалните претенции за останалите 7% от територията на Украйна, които са част от проблема за границите между двете страни в Крим. Това е, което имах предвид, а не че Украйна трябва да се откаже от територия в интерес на Русия, за да постигне мир. Но ние сме далеч от този изход, защото 20% от украинската територия в момента е окупирана от Русия. И тази територия трябва да бъде върната на Украйна преди да за почнат да се обсъждат каквито и да било споразумения.

Войната на Русия против Украйна сложи въпроса част ли е тя от Европа.

Бъдещето на взаимоотношенията сред Европа и Русия би трябвало да се вземат доста съществено. Русия е била част от европейската история цели 500 години. Тя е била част от всички огромни рецесии, също по този начин, участник в едни от най-големите победи в европейската история. Затова, когато се откри излаз от войната, би трябвало да бъдат възобновени връзките с Русия. И един главен въпрос ще би трябвало да откри своя отговор - дали Русия ще бъде част на Европа, или ще бъде придатък на Азия край границите на Европа. Смятам, че задачата на западната дипломация би трябвало да бъде, както и на съветската, да се върнат назад към онази историческа даденост, в която Русия, макар всички проблеми, които е създавала, е била част от общата европейска система.

Несъмнено спорът провокира и опасенията на обществото за вероятното потребление на нуклеарна мощ. Все по-нарастващо е терзанието от потреблението им като мотив за решение на рецесията.

Ядрените оръжия съществуват от 70 години и страните отделят милиарди долари, с цел да могат да ги развиват. И от самото начало ги усъвършенстват с нови и нови технологии, само че в никакъв случай не са дръзнали да ги употребяват. Не мисля, че ще се стигне до това и в този момент. Дори когато са били във война със страни, които не имат нуклеарно оръжие, даже тогава и Русия, и Съединените щати са приемали своето проваляне или са отстъпвали без да употребяват нуклеарните си арсенали.

Каква е ролята на актуалния политически водач?

Да основава връзки сред задачите и полезностите си и това на неговото общество към полезностите на системата, в която той работи. Аз постоянно упорствам решенията да стъпват на прецизен и правилен разбор на изискванията, в които даден водач работи. Но аз считам, че един водач не може да бъде средство на събитията и да работи като машина, тъй като изкуството на ръководенето е да придвижва обществото, откъдето е сега до такава степен, където не е било. А това изисква огромен набор от полезности.

Можете ли да кажете име на политик, като конкретен  образец за политическо водачество от Балканите?

Не не мога, само че това е тъй като не мога да проследя всичките елементи в развиването на Балканите. Усилието да се сътвори една същинска общественост от самостоятелни и стопански жизнеспособни страна. Това е огромната задача за реализиране в обособените страни в района. Но връзките са комплицирани и тази задача не може да бъде осъзната от обособените страни там.  Затова и не мога да ви кажа имената на избрани водачи.

Хенри Кисинджър е жива легенда. Бил е участник в политически процеси от международно значение, а книгите му са учебници за генерации политици от целия свят, които в никакъв случай не би трябвало да не помнят, че една от най-популярните му констатации е, че " някакви си 90% от политиците скапват репутацията на останалите ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР