Хемороидите са разширения на вените в долната част на ректума

...
Хемороидите са разширения на вените в долната част на ректума
Коментари Харесай

Хранителен режим при хемороиди

Хемороидите са разширения на вените в долната част на ректума и ануса и по-точно на кавернозните тела, ситуирани на прехода сред артериалните и венозни съдове.

Според статистически проучвания, повече от 10% от възрастното население страда от хемороиди. Оплаквания пораждат сред 40 и 65-годишна възраст, като мъжете са по-често наранени от дамите.

Други тревожни статистически данни сочат, че все по-млади хора имат проблем с хемороидите. Сред главните аргументи за появяването на това заболяване се спрягат запекът и диарията, заседналият метод на живот, несъразмерната приложимост на пикантни храни и алкохол, тежките физически старания, водещи до повишение на вътрешнокоремното налягане, както и бременност.

Хемороидите се срещат и при хора, със статични седящи специалности (най-често водачи и офис служители). Генетичната предразположеност също играе основна роля.

 Здравословни артикули

Хемороидите са външни и вътрешни. Външните хемороиди са ситуирани към аналния отвор, а вътрешните в долната част на ректума и горната част на аналния канал.

Независимо от типа им, хемороидите са неприятни и изискват специфичен хранителен режим, с цел да не се получат затруднения. Усилията, на първо място, би трябвало да бъдат ориентирани към нормализиране на функционалността на червата и премахване на аргументите, водещи до запек и диария.

 Цитруси

Разбира се, подборът на вярна диета е строго самостоятелен, съгласуван с аргументите за следените отклонения. В забързаното си динамично всекидневие, множеството хора нямат опция да се хранят рационално и постоянно хапват нещо на крайник. Въпреки натоварения си график, страдащите от хемороиди би трябвало да намерят време и да съблюдават избрана диета, тъй като тя е от изключителна значимост.

Храненето би трябвало да бъде постоянно, най-малко по 4-5 пъти на ден, в случай че е допустимо – едновременно. Почти наложително е да се изключат спиртните питиета, мощно пикантните и пушени храни. Те в допълнение уголемяват венозната мрежа в аналната област и предизвикат притока на кръв.

 Зеленчуци

Продукти като месо, риба и яйца, съдържащи скотски протеини, подготвят организма към запек. Ако повода за появяването на хемороиди е точно хроничният запек, то би трябвало да наблегнете на ястия, богати на фибри като сурови или варени зеленчуци, плодове, черен самун, кисело мляко, мед и др.

Пийте доста течности! Най-малко по 2 литра дневно. Избягвайте мощния чай и кафе, защото са противопоказни.

Продукти, приготвени от бяло брашно, като бял самун, франзели и тестени произведения, е целесъобразно да се лимитират от менюто.

Ако хемороидите са породени от диария, преди започването на каквато и да е диета, е нужна консултация със експерт. Много постоянно диарията е признак на по-сериозно заболяване на стомашно-чревния тракт.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР