Хемоглобинът е протеин в червените кръвни клетки, който играе важна

...
Хемоглобинът е протеин в червените кръвни клетки, който играе важна
Коментари Харесай

Хранене при нисък хемоглобин

Хемоглобинът е протеин в алените кръвни кафези, който играе значима роля за положителното здраве. Той транспортира кислорода в цялото тяло. Желязото е главен детайл, който идва от храната и е нужен за синтеза на хемоглобина.

Диетата с ниско наличие на желязо може да докара до ниски концентрации на хемоглобин в организма, положение наречено желязо-дефицитна анемия. Диета, съдържаща храни, които са богати на желязо може да лекува и да предотврати ниските равнища на хемоглобин в кръвта.

Богати на желязо храни

Червеното месо, тъмното месо от домашни птици, риба звук, сьомга, черен дроб, яйченият жълтък, пълнозърнести храни и обогатените с желязо зърнени култури са някои от най-хубавите източници на желязо. Някои плодове и зеленчуци, в това число стафиди, кайсии, сливи, грах, фасул, леща, броколи, спанак, зеле и аспержи съдържат също огромни количества желязо.

Абсорбцията на желязо

Съдържанието на желязо в храните може да бъде разграничено в две категории, желязо идващо от скотски артикули и желязо изващо от плодове и зеленчуци. Първият тип на желязото, който идва от животинските артикули, като алено месо, яйчни жълтъци и домашни птици се всмуква елементарно в организма, а вторият по-трудно.

 Черен дроб

Храните, богати на витамин С, в това число цитрусови плодове и сокове, домати, броколи, ягоди и чушки може да оказват помощ за увеличение на усвояването на желязото от тялото. Други пък детайли, открити в храните, в това число калций от млечни артикули и танинът от някои типове чай може да попречи за усвояването на желязо, когато се употребяват дружно при хранене.

При невисок хемоглобин, тялото се нуждае от увеличение на количеството на желязо, това е необходимо също и по време на интервалите на бърз напредък. На възраст сред 7 и 12 месеца, бебетата се нуждаят от 11 мг желязо дневно. Малките деца на възраст от 1 до 3 години се нуждаят от 7 мг желязо дневно, а децата на възраст сред 4 и 8 се нуждаят от 10 мг желязо дневно, а по-късно 8 мг желязо дневно на възраст сред 9 и 13 години.

От 14 до 19-годишна възраст, мъжете се нуждаят от 11 мг желязо дневно, до момента в който при дамите се усилват потребностите от желязо заради загубата на желязо при менструация и в този интервал те се нуждаят от 15 мг желязо дневно. Възрастни мъже на възраст сред 19 и 50 години се нуждаят от 8 мг желязо дневно, а дамите се нуждаят от 18 мг желязо дневно. Мъже и дами на възраст над 50-годишна възраст се нуждаят от 8 мг желязо дневно.

В допълнение към диета богата на желязо, вашият доктор може да ви предпише добавки на желязо за поправяне на дефицитът на желязо. Винаги обсъждайте с него всички витамини или минерални добавки преди да започнете да ги вземете. Докато тялото ви се нуждае от желязо за положително здраве, прекомерно многото желязо може да бъде токсичено.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР