Хелоуин е празник с дълбоки корени. Неговите традиции могат да

...
Хелоуин е празник с дълбоки корени. Неговите традиции могат да
Коментари Харесай

Защо тиквата е главна героиня на Хелоуин?

Хелоуин е празник с дълбоки корени. Неговите обичаи могат да се проследят хиляди години обратно. В днешни дни този празник е комбинация сред традиции от келтската Нова година, римското честване на богинята на плодовете Помона и християнския ден Всех Светих.

Нова година келтите чествали на първи ноември, когато съгласно тях завършва времето на слънцето и стартира времето на студа и тъмата. На 31 октомври, откакто реколтата бивала събрана и складирана за зимните студени месеци, огнищата във всяка една къща загасвали.

Друидите се събирали в средновековна дъбова гора на някой рид, запалвали огън и танцували към него. На сутринта те занасяли огъня до всяка къща с факла и жителите още веднъж запалвали огнищата си. Смятало се, че огънят пази дома от зли духове и е заветен. Настъпването на новата година се посрещало с празници, продължаващи три дни, и с начало 1 ноември.

За да прогонят злите сили, келтите намятали кожи, одрани от убитите от тях животни, а за фенери им служели издълбани тикви.

През I век от н.е. римляните завзели Британия. Тогава те пренесли доста от своите традиции и вярвания по келтските земи. Един от тези традиции бил празникът на богинята Помона, който се чествал на 1 ноември. С течение на времето двата празника се слели в едно.

Своето въздействие оказало и бързо разпространяващото се християнство. През 835 година 1 ноември бил разгласен от римската черква за ден на Всех Светих (от англ. All Hallows' Day).

 Хелоуин

По-късно след години и 2 ноември бил разгласен от църквата за заветен ден, ден в който се почитало паметта на всички мъртви. На този ден се палели огньове, хората се маскирали като светци, ангели и демони. Така християнските празници се съчетали с локалните келтски вярвания.

Наследниците на келтите траяли да честват настъпването на Нова година и деня на Помона на 31 октомври. Този празник бил наименуван All Hallows' Eve или преведено - навечерието на Всех Светих. От тук пристигнало и днешното име на този празник Хелоуин.

Съвременният Хелоуин е комбинация от детайли от всички остарели традиции. За него са присъщи желираните ябълки, свързани преди с Помона, издълбаните тиквени фенери от Келтската Нова година и духовете, свързани с деня на мъртвите. В наши дни той доставя повече наслада на децата, които обикалят и се забавляват, носейки своите тиквени фенери.

У нас от ден на ден младежи се маскират, събират се дружно и се развличат на празника, а във всеки дом участва най-малко една тиква за Хелоуин като украса или фенер.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР