Хавана. Раул Кастро беше сред хилядите, които присъстваха на организирания

...
Хавана. Раул Кастро беше сред хилядите, които присъстваха на организирания
Коментари Харесай

Reuters: Кубинските власти организираха масова демонстрация в „подкрепа на Революцията“

Хавана. Раул Кастро беше измежду хилядите, които участваха на проведения от държавното управление протест в Хавана в събота, с цел да се опълчват на комерсиалното ембарго на Съединени американски щати и да потвърдят поддръжката си за революцията в Куба, седмица след невиждани антиправителствени митинги, раздрусали комунистическата страна, написа Reuters .

Правителствени последователи се събраха на крайбрежния бул. на града преди зазоряване, веейки кубински флагове и носейки фотоси на починалия революционен водач Фидел Кастро и брат му Раул. Последният се отдръпна като водач на комунистическата партия през април, само че даде обещание да продължи да се бори за революцията като " пехотинец ".

Митингът беше реакция на демонстрации, избухнали в цялата страна предходната неделя на фона на необятно публикувания дефицит на съществени артикули, настояванията за политически права и пандемията от ковид в островната страна.

Правителството призна някои дефекти тази седмица, само че най-много упрекна за митингите „ финансираните от Съединени американски щати контрареволюционери, експлоатиращи икономическите усложнения, породени от американските наказания. “

Президентът Мигел Диас-Канел, който в същото време оглавява комунистическата партия, сподели на множеството, че " врагът на Куба още веднъж се е „ хвърлил “ в заличаване на свещеното единение и успокоение на жителите ".

Властите обявиха, че сходни манифестации се организират в цялата страна.

" Тази гражданска война ще продължи дълго време ", сподели Маргарита Артеага, държавен обществен служащ, която участва на митинга в Хавана.

Броят на арестуваните по време на или след антиправителствените митинги нараства, спиране на обществените мрежи и приложенията за интернет известия на острова, където страната има монопол върху телекомуникациите.

Последният отчет на кубинската правозащитна група „ Кубалекс “ съобщи, че 450 души са били арестувани, макар че някои от тях бяха освободени. Активистите упрекнаха управляващите в репресии, защото в обществените мрежи се появиха някои видеозаписи, на които полицията бие протестиращи.

Правителството към момента не е дало публични данни за арестуваните, макар че е декларирало, че е арестувало тези, за които подозира, че подбуждат непатриотични безредици или че са направили вандализъм. Държавната телевизия излъчи изображения на хора, които грабят предизвикващите неодобрение доларови магазини в Куба и прекатурват празни полицейски коли.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР