Хасково за поредна година подкрепя кампанията ДАРИ ДЪХ. ДВИЖИ СЕ

...
Хасково за поредна година подкрепя кампанията ДАРИ ДЪХ. ДВИЖИ СЕ
Коментари Харесай

Хасково в синьо за „Дари дъх. Движи се активно“

Хасково за поредна година поддържа акцията „ ДАРИ ДЪХ. ДВИЖИ съдебна експертиза АКТИВНО “, осведомят от общината.В Световния ден на „ заболяването на сините устни “ 5 май Камбанарията в парк Ямача, до Монумент Света Богородица, ще бъде осветена в синьо в символ на съпричастност с пациентите, които се борят с нелечимата рядка и подла болест пулмонална хипертония.

В синя светлина ще бъдат осветени и знакови здания в страната, като Националния замък на културата в София, Мостът в Морската градина в Бургас, Пантеонът на възрожденците в Русе.

5 май е разгласен за Световен ден на пулмоналната хипертония през 2012 година В акцията се включават над 80 пациентски организации от целия свят. Инициатори на отбелязването са Европейската асоциация по пулмонална хипертония, Американската и Латиноамериканската асоциации. Кампанията „ Дари мирис “ продължава през целия месец май. Сдружение „ Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония ” е част от самодейността за девети път.

У нас от болестта страдат близо 500 българи. Най-разпознаваемият признак е посиняването на устните, ръцете и краката, което се получава поради дефицита на О2 в човешкия организъм, изясняват експертите.

„ Пулмоналната хипертония е невидимата болест, която те оставя без мирис. В борбата с нея има доста герои - лекарите и хората, които вземат решение да дарят органите на свои родственици, изпаднали в мозъчна гибел. Пациентите с пулмонална хипертония, са подвластни от кислородните концентратори и скъпа поддържаща терапия. Единственият късмет в терминален етап на болестта е двустранна белодробна трансплантация. Това рядко заболяване лишава опцията на хора в дейна възраст, да тичат, да спортуват, да се забавляват - всяка крачка ги оставя без мирис “, разяснява Наталия Маева, ръководител на Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония.

„ Въпреки напъните на пациентската организация, здравната каса продължава да не финансира кислородните апарати за пациентите с пулмонална хипертония. Всяка година в България се диагностицират сред две - три деца със болестта. Ето за какво стартираме дарителска акция, която ще продължи до 30 май и има за цел да обезпечи нужната сума за закупуването на два броя кислородни концентратори – стационарен и преносим на стойност 6 780 лева, които да бъдат предоставени на екипа на Клиниката по детска кардиология на МБАЛ „ Националната Кардиологична Болница “, където се лекуват децата с това рядко заболяване “, декларират още от пациентската организация.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР