Хърватското правителство прие в четвъртък шести пакет от мерки на

...
Хърватското правителство прие в четвъртък шести пакет от мерки на
Коментари Харесай

Хърватското правителство прие шести пакет мерки за овладяване на инфлацията

Хърватското държавно управление одобри в четвъртък шести пакет от ограничения на стойност 503 милиона евро, целящ да отбрани семействата и стопанската система от повишение на цените. Той подсигурява продължение на постоянните цени на електрическата енергия и газа, както и  даване на помощи на пенсионери, ветерани и обществено слаби жители, заяви организация ХИНА.

Премиерът Андрей Пленкович съобщи, че новият пакет ограничения има две съществени цели - поддържане на налични цени на силата и понижаване на инфлационния напън.

Общо 389 милиона евро са предопределени за поддържане на цените на силата и спомагателни 114 милиона евро за битка с инфлацията. Временната мярка за ограничение на цената на силата се удължава до 30 септември, като се резервират настоящите ценови равнища.

За бизнеса цените на силата имат таван при ползване до 250 000 kWh за интервал от шест месеца. За консумация над този предел се ползват контрактувани цени с доставчиците на електрическа енергия. Цената остава 62 евро за киловатчас. Цената на газа остава непроменена, като дотациите се дават на битовите консуматори, с цел да се компенсира разликата сред действителната цена и авансово избран бенчмарк.

Цената на топлинната сила остава същата за 159 000 консуматори на парно отопление. Таванът на цените за 30 съществени хранителни продукта остава в действие. 

Правителството одобри и решение за даване на еднократна финансова помощ на пенсионерите за облекчение на последствията от възходящите разноски за живот. Пенсионерите с пенсии до 320 евро ще получат еднократно заплащане от 160 евро, до момента в който тези с пенсии сред 320 и 460 евро ще получат 120 евро. Пенсионерите с пенсии от 460 евро до 600 евро ще получат 80 евро, а за тези с пенсии от 600 до 730 евро надбавката ще бъде 60 евро. Хората с пенсии в диапазона от 730 до 880 евро ще получат 50 евро. Тази мярка важи за 830 000 пенсионери.

Безработните ветерани от войната 1991-1995 година ще получат еднократно подкрепяне от 100 евро.  Предоставящите обществени услуги, в това число настаняване и домашни грижи, ще получат средства за покриване на разноските за сила.

Като част от пакета от ограничения държавното управление одобри и Постановлението за възобновяване на част от цената на дизеловото гориво, употребявано като гориво при търговски авто транспорт на пасажери за идната година. 

Тези ограничения съставляват съгласувани старания на държавното управление за ръководство на инфлационния напън и отбрана на уязвимите групи от обществото, като в същото време предизвикват икономическата непоклатимост.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР