Хърватското правителство днес прие единодушно Истанбулската конвенция и заедно със

...
Хърватското правителство днес прие единодушно Истанбулската конвенция и заедно със
Коментари Харесай

Хърватското правителство прие Истанбулската конвенция

Хърватското държавно управление през днешния ден одобри единомислещо Истанбулската спогодба и дружно със свое пояснение я изпрати за гласоподаване в Народното събрание, което провокира спорни реакции в обществото, съобщи организация МИА.
На съвещанието на държавното управление министър председателят Андрей Пленкович сподели, че Истанбулската спогодба е най-важната политическа тематика през последните дни, и акцентира, че в нея "няма скрити планове, няма джендър идеология или трети пол ".
"Трябва да кажем няколко неща, които хърватската общност би трябвало да осъзнае, когато заема позиция по този въпрос. Тази спогодба е призната в границите на Съвета на Европа. Свобода, народна власт, човешки права и господство на закона - това са четирите стълба на Съвета на Европа ", сподели Пленкович, представен от Българска телеграфна агенция.
В тълкуването на конвенцията, изпратено в Народното събрание, апропо се споделя, че съгласно хърватското държавно управление цел на конвенцията е отбраната на дамите от всички форми на принуждение, както и попречване и битка с насилието над дами и фамилното принуждение.
Република Хърватия счита, че наредбите на конвенцията не съдържат обвързване за въвеждане на джендър идеология в хърватската правна и просветителна система, нито обвързване за смяна на дефиницията на брака в конституцията, се споделя още в документа.
По-рано съперниците на Истанбулската спогодба в Хърватия обявиха, че в случай че тя бъде призната, ще желаят референдум за нея.
Според изследване на организация Ипсос 31,9 % от хърватските жители поддържат напълно Истанбулската спогодба, а 34,1 % я поддържат по принцип, 22,8 % са срещу нея, а 11,2 % нямат несъмнено мнение.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР