Хърватия продължава да страда от нелоялните търговски практики, които неправомерно

...
Хърватия продължава да страда от нелоялните търговски практики, които неправомерно
Коментари Харесай

В Хърватия не се шегуват. Ето как укротяват вдигането на цените

Хърватия продължава да страда от нелоялните търговски практики, които непозволено покачват цените, откакто страната одобри еврото от 1 януари. След две седмици засилен надзор управляващите в Хърватия откриха, че към 40% от компаниите безпричинно са вдигнали цените и ги глобиха с общо 234 000 евро.

Глобата за компании е 26 000 евро и до 1090 евро за самостоятелни търговци, предава Reuters.
-->
Хърватия стана 20-ата страна, която се причисли към еврозоната на 1 януари. Още в първите дни на новата година стана ясно, че търговците непозволено закръгляват цените нагоре при конвертирането на валутите.

Това накара държавното управление да предприеме ограничения против тях, като ги предизвести, че ще наложи санкции, ще анулира енергийните дотации или ще увеличи налозите, в случай че не върнат цените назад на равнищата преди еврото.

Докато търговците на дребно настояват, че цените значително не са били наранени от промяната на еврото и упрекват инфлацията, държавното управление изпрати всеобщо инспектори в магазините и доставчиците на услуги за инспекции. То стартира да изисква от огромните търговски вериги да рапортуват цените на всеки един артикул на двуседмична база.

Освен всичко това хърватският министър председател Андрей Пленкович се закани, че при продължаващи нарушавания страната ще наложи таван на цените на 100 от най-необходимите артикули.

Някои опозиционни водачи подлагаха на критика държавното управление, че вкарва еврото във време на висока инфлация и енергийна рецесия, провокирана от войната в Украйна, като в същото време не реформира задоволително стопанската система си.

Правителството от дълго време се застъпва за преимуществата от потреблението на еврото, заявявайки, че то ще укрепи стопанската система, ще усъвършенства капиталовия климат и ще направи Хърватия по-устойчива на външни шокове, написа economic.bg.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР