Хърватия приема офертата на Израел за употребявани изтребители Ф-16, с

...
Хърватия приема офертата на Израел за употребявани изтребители Ф-16, с
Коментари Харесай

​Хърватия приема офертата на Израел за изтребители Ф-16

Хърватия приема офертата на Израел за използвани изтребители Ф-16, с които да обнови военновъздушните си сили. Решението беше взето от Националния съвет за защита и следва да бъде утвърдено от държавното управление. Министърът на защитата Дамир Кръстевич сподели, че този план подсигурява сигурността и суверенитета на Хърватия.


Проектът стартира предходната година, когато Хърватия желае от пет страни предложения за изтребители, с които да размени остарелите МиГ-21 в своите Военновъздушни сили. Пред офертите на Съединени американски щати, Гърция, Южна Корея и Швеция е определена тази на Израел. По данни на пресата тя е на стойност 400 млн. евро за 12 използвани изтребители Ф-16.

За съпоставяне шведската компания " Сааб " е предложила нови машини " Грипен " за 800 млн. евро. Националният съвет за защита счита, че е избрал най-изгодното предложение.
Колинда Грабар-Китарович, президент на Хърватия: Решението беше взето единомислещо. Разгледахме всички показани детайли - от финансовите аспекти, до потребностите на Хърватия. Отчетохме националните ползи, нашите благоприятни условия и развиването на страната.Андрей Пленкович, министър-председател на Хърватия: Ако Хърватия беше по-силна стопански и финансово, можеше да изберем и по-скъпа оферта. Но при параметрите, които проучихме, считаме, че взехме отговорно решение, което ще подсигури военновъздушните сили за идващите 30 години.
Решението за тази рационализация на Военновъздушни сили е отлагано 15 години, сподели министърът на защитата Дамир Кръстевич. По думите му стъпката е историческа и ще разреши на Хърватия сама да следи въздушното си пространство. Първите израелски изтребители би трябвало да дойдат през 2020 г.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР