Хърватия прави нова голяма крачка към приемането на еврото. От

...
Хърватия прави нова голяма крачка към приемането на еврото. От
Коментари Харесай

Хърватия разкри как ще приеме еврото

Хърватия прави нова огромна крачка към приемането на еврото. От 1 август 2022 година цените в магазините в страната ще бъдат в две валути – в куни и в евро. Това ще продължи най-малко година, с цел да могат жителите да свикнат с новата валута. Oт 1 януари 2023 година Хърватия би трябвало публично да влезе в еврозоната.

Окончателният график за приемане на еврото оповестиха финансовият министър Здравко Марич и шефът на Хърватската национална банка Борис Вуйчич, представени от вестник Jutarni list.

Адриатическата страна, която е член на Европейския съюз от 1 юли 2013 година,, считан за така наречен чакалня на еврозоната. Загреб обаче ще изпревари София с цяла година в приемането на новата валута. Българските управляващи са заложили 1 януари 2024 година като публична дата за влизане във валутния съюз.

хърватите ще могат да заплащат в куни и евро още две седмици, а по-късно единствено в евро.
Активна подготовка



Главната логистична активност е изтеглянето на парите в брой и изсичането на монети. За една година би трябвало да бъдат изтеглени от обращение съвсем 1,1 милиарда монети (куни и липа), както и 500 милиона банкноти (куни). " Ще би трябвало да вземем назаем банкноти евро и да осигурим от 1 януари 2023 година те да бъдат в ръцете на жителите ", уточни Вуйчич.

По думите му всички икономически субекти в страната към този момент се настройват към смяната. Подготовката във компаниите към този момент тече, а в случай че на 1 януари влезем в еврозоната, то още от лятото ще би трябвало да означаваме двойни цени, изясни централният банкер на годишен брифинг за публицисти.

Подготовката за въвеждането на еврото е обвързвана с преразглеждане и смяна в 118 закона и наредби, като най-важният от тях е Законът за еврото, който сега се приготвя и ще бъде показан през януари. Ключовият закон евентуално ще бъде признат през април, откакто е минало и публичното разискване, уточни финансовият министър Марич.

Хърватия би трябвало да получи зелена светлина от еврозоната до юни 2022 година, с цел да може да се причисли от началото на 2023 година



Банковата система на страната е извънредно постоянна, ликвидна и добре капитализирана и дава отговор на равнището на банковите системи в еврозоната, увери Вуйчич. " С този режим ще влезем в еврозоната уповавам се до една година ", уточни той.

За разлика от други страни в Източна Европа, приемането на общата валута е известно в Хърватия: над 60% от хората го поддържат, съгласно изследване на публичното мнение, оповестено през юли.

Според хърватските управляващи прекосяването към еврото открива редица стопански благоприятни условия: ще отстрани валутния риск, ще понижи лихвените проценти, ще усъвършенства кредитния рейтинг на страната и ще отвори пътя за повече вложения.
Предизвикателства и скептици

Голямото предизвикателство пред Хърватия е да държи под надзор инфлацията и бюджетните разноски, с цел да извърши макроикономическите критерии за присъединение към еврото. Годишната инфлация в страната през ноември доближи 4,7%. По думите на Вуйчич възходящата инфлация към момента е под междинната за Европейски Съюз и се дължи основно на записаната дефлация през 2020 година



Хърватската национална банка прави оценка инфлацията за тази година на 2.4 % и чака, че тя ще бъде на това равнище и през идната година, само че съществуват известни опасности. Ако цените на енергоизточниците се усилят, централната банка ще увеличи прогнозата си за целевата инфлация до 3%.

В страната обаче има и значително евроскептици, които считат, че хърватската стопанска система е прекомерно слаба и неконкурентоспособна, с цел да одобри еврото и това би довело до повишаване на цените. " Хърватия към момента не е подготвена за еврото ", безапелационен е Мариян Павличек от дясната партия " Хърватски суверенисти ". Формацията се опита да сложи на референдум въпроса за еврото, като събра над 300 000 подписа в поддръжка на самодейността си. Те обаче се оказаха незадоволителни за всенародно допитване.

Наскоро рейтинговата организация Fitch увеличи кредитния рейтинг на Хърватия до " BBB " с позитивна вероятност, заявявайки, че чака Хърватия да бъде в положение да одобри еврото при започване на 2023 година

ОЩЕ Пожарна охрана ТЕМАТА:

Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР