В контекста на противоречивите сигнали, които излъчват последните няколко български

...
В контекста на противоречивите сигнали, които излъчват последните няколко български
Коментари Харесай

Милен Керемедчиев: Присъствието на Вартоломей е знак, че трябва да се намали присъствието на РПЦ

„ В подтекста на спорните сигнали, които излъчват последните няколко български държавни управления през последните години, ролята на Българската православна черква на интернационалната сцена се усилва “, съобщи пред Нова телевизия Милен Керемедчиев.

Той разяснява и противоборството сред политиката на Вселенския патриарх Вартоломей и съветския патриарх Кирил. Според него Българската православна черква седи някъде сред тях и е въвлечена в тази омраза.

„ Присъствието на Вселенския патриарх Вартоломей е невиждано – до момента не е имало такова наличие при избор на български патриарх. Това демонстрира неговото изрично предпочитание нашата черква да има доста по-близки връзки с Вселенската патриаршия. И второ – това е знак, че би трябвало да се понижи въздействието на Руската православна черква в България “, сподели още той.

Милен Керемедчиев разяснява още, че у нас се следят от ден на ден украински духовни лица. Според него върху новият патриарх ще бъде оказан сериозен напън за признаването на Украинската автокефална черква.

„ Две тематики ще излязат на външнополитически проект. Първо – признаването на Украинската православна черква и ограничение на контактите с Руската православна черква. Второ – преразглеждането на връзките ни с Македонската православна черква и разбор на нейните все по-близки връзки със Сръбската православна черква “, сподели още той.

Той дефинира като неточност от външнополитическа позиция отхвърли на Светия синод да стане „ майка “ на Македонската православна черква. Това съгласно него е можело да се смекчи политическото напрежение посредством църквата.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР