Хартиеният документ обикаля през всички по веригата на превоза -

...
Хартиеният документ обикаля през всички по веригата на превоза -
Коментари Харесай

Камиони от миналото

Хартиеният документ обикаля през всички по веригата на транспорта - спедитор, адресат, транспортьор, изпращач

© Цветелина Белутова 2020 година - годината на ковид. Дигитализацията е издигната в фетиш. Работи се от вкъщи, семинарите са онлайн, учебното заведение също. Практиките по йога доближават до вас благодарение на компютъра. Дори пиенето на бира с другари към този момент е отдалечено.

Шофьорите на камиони няма по какъв начин да правят работата си отдалечено, нищо че е 2020 година Но в кабината на камиона някъде по пътищата на Европа те са принудени да пътуват с хартиените си товарителници. Договорът за транспорта на стоката сред изпращача на стоката и превозвача би трябвало в няколкото си истински копия да финишира в ръцете на всички по веригата на транспорта - спедитор, адресат, транспортьор, изпращач. А след това товарителницата продължава да има собствен личен книжен живот и доста откакто е обиколила всички участници. Тя би трябвало да бъде съхранявана от тях 5+1 години, в случай че компанията е имала проверка, и 10+1 години, в случай че не е имала такава, ако бъде поискана от данъчните при инспекция.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Борбата за потреблението на електронни товарителници се води от години от страна на спедиторите с българската администрация, в частност Министерството на превоза и Изпълнителна организация " Автомобилна администрация ". Сега мощно затруднената конюнктура поради COVID-19 и рекомендациите за обществено разграничаване са добра опция за спедиторите да се обърне още веднъж внимание на въпроса.

Позицията на Националното съдружие на българските спедитори (НСБС) е оповестена на уеб страницата на организацията. Плюсовете от въвеждането на електронните товарителници са доста. Пестене на време и средства, по-бързо администриране, по-добра отчетност, по-добра база за статистика и разбор, по-добър надзор от страна на митническа и данъчна администрация, по-добра събираемост на държавни вземания и изсветляване на покупко-продажби от сивия бранш, екологичен резултат, усъвършенстване в междуфирмената задлъжнялост. А в един COVID-19 свят - и по-малкото книжен продан на документи, обсъждан като евентуален преносител на вируса сред всички участници в транспорта.

Пътуване обратно във времето

Авиацията от дълго време е цифрова, развила се сполучливо независимо през годините. При морските транспорти има така наречен телекс релийз и можеш да си получиш контейнера, в случай че изпращачът е инструктирал корабната линия да го освободи против имейл и всъщност на процедура се работи електронно, изяснява Явор Панталеев, ръководител на управителния съвет на НСБС. Дори при железопътните транспорти, които на българска територия са застинали обратно в предишното, Изпълнителна организация " Железопътна администрация " е трансформирала наредбата за жп транспорт на товари, като вкарва електронната товарителница като равностойна на хартиената.

Така на процедура единствено автомобилният превоз остава остарял в това отношение. Преди едно от обясненията за липса на дейности по въпроса е била невъзможността за осъществяване на надзор на пътя. Таблетите обаче към този момент би трябвало да са отстранили това ограничаване и всичко да може да се случва в придвижване и контролът даже да бъде усъвършенстван.

Складове за хартия

Какво се получава обаче на процедура. При интернационален курс, да вземем за пример от България за Германия, на товарния пункт тук водачът получава към този момент напечатаната интернационална товарителница (т.нар. CMR). Тя се изготвя в три истински екземпляра, подписани от изпращача и от превозвача. Първият образец се предава на изпращача, вторият съпровожда стоката, а третият се задържа от превозвача. Екземплярите могат да бъдат и повече, а спедиторът като уредник на превоза също получава подобен. Шофьорът потегля, връщането му назад нормално лишава известно време, като постоянно би трябвало да извърши и други доставки по пътя си.

Товарителниците са нужни при възобновяване на Данък добавена стойност и изпращачът чака документ, подписан от получателя, като с него след това при потребност ще потвърждава, че не е направил мним експорт, изяснява Панталеев. Така се случва изпращачи на стока да бавят заплащания към спедитора, до момента в който получат назад подписан оригинал на хартия, защото не може да са 100% сигурни, че данъчните няма да ги изискат на хартия.

Колко е елементарно да си електронен

България е утвърдила Допълнителния протокол към Конвенция CMR (Конвенцията за контракта за интернационален авто транспорт на стоки) по отношение на електронната товарителница (влязъл в действие на 05.06.2011 г.). Съгласно него електронната товарителница има същата доказателствена стойност и функционалности, като съдържа всички наложителни реквизити и съставлява цялостен еквивалент на хартиената товарителница.

Изискванията не са толкоз комплицирани: неповторим номер, електронен автограф, да съдържа същата информация като товарителницата на хартия. Е-товарителницата би трябвало да е основана от регистриран и позволен за автомобилната администрация софтуерен снабдител. Той би трябвало да дава информация на способените органи, изпращача, спедитора, настоящ като посредник. Софтуерният снабдител би трябвало да поддържа база данни, лист с всички издадени от него е-товарителници и да ги дава на способените органи при нужда. За потребностите на контрола е-товарителницата би трябвало да е налична на борда на автомобила, като да има и техническа опция тя да се смъкна или да се изпрати електронно копие за надзор. Тя също би трябвало да се съхранява във компанията най-малко 5 години.

Или за разлика от доста области, където законите спъват дигитализацияята, тук всичко е въпрос на правене на програмен продукт. Очакванията на сектора в този момент са спешната обстановка да раздвижи администрацията да направи тази крачка.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР