Хартиената трудова книжка отива в историята и става електронна. Решението

...
Хартиената трудова книжка отива в историята и става електронна. Решението
Коментари Харесай

Как да сменим трудовата книжка с електронна? Съвет, които засяга всички

Хартиената трудова брошура отива в историята и става електронна. Решението на депутатите е дефинитивно и влиза в действие от юни 2025 година. Важно е да отбележим, обаче, че хартиената трудова брошура не би трябвало да се изхвърля.

Да прехвърлим трудовата си история на електронен притежател, става известно, няма да е революционно встъпление, написа финансовият портал pariteni.bg. Според Данаил Кънчев от Българската асоциация за ръководство на хора от 2000 година данните, които са в трудовата брошура, по този начин или другояче към този момент ги има в цифров вид в Национална агенция за приходите. Изцяло цифрова трудовата брошура ще би трябвало да стане до 1 юни 2025-а, когато е крайният период за работодателя да придвижи целия стаж на служителя си от хартията в електронния указател на Агенцията за приходите.
-->
„ Моят съвет към всеки чиновник е, в случай че може да ревизира къде се намира неговата трудова брошура, тъй като отговорността тя да се пази е на служащия ”, прикани националният секретар на КНСБ Величка Микова, оповестява Нова телевизия.

От Асоциацията за ръководство на хора предложиха да се сложат автограф и щемпел на хартиената трудова брошура, би трябвало и да се сметне какъв брой е стажът до този миг. След това документът ще бъде върнат на служителя и той ще би трябвало да я съхранява и пази. Жасмина Саръиванова от БСК посъветва да не изхвърляме старите книжки, тъй като те са част от нашата трудова история.

В цифровата версия на трудовите книжки към този момент ще се вписват и отпуските. Така, когато в средата на годината един служащ смени работодателя, идващият шеф ще знае какъв брой отпуска му остава за прилагане. Но с изключение на нововъведения, ще има и някои ограничавания за работодателя. Той няма да вижда старите заплати на служащите си. Освен служителя и неговия шеф, достъп до електронната трудова брошура ще имат единствено някои държавни институции и органи.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР