Харизматичният, талантлив и провокативен, определян като бог на рока

...
Харизматичният, талантлив и провокативен, определян като  бог на рока
Коментари Харесай

10 вечни песни на Doors

Харизматичният, надарен и провокативен, определян като „ господ ” на рока Джим Морисън е роден на днешна дата през 1943-та година. Подобно на доста други типичен групи от 60-те, The Doors нямаше да оставят такава мощна диря в музикална история без всеки един от членовете на групата. Но повече от всички техни съвременници, те се приближиха рисково покрай това да бъдат засенчени от ярката фигура на фронтмена Джим Морисън.

The Doors се събират в Лос Анджелис през 1965 година в състав  Джим Морисън - вокал, клавирист Рей Манзарек, китарист Роби Кригър и барабанист Джон Дензмор. Те са измежду най-противоречивите и авторитетни рок реализатори на времето си, най-много с помощта на текстовете и гласа на Джим Морисън, дружно с „ нестабилното ” му театрално държание.



След подписването на контракт с „ Електра Рекърдс “ през 1966 година, Doors и Морисън издават шест албума за пет години, някои от които се смятат за най-великите за всички времена. Те стават една от най-успешните групи през това време и до 1972 година продават над 4 милиона албума в Съединени американски щати и близо 8 милиона сингъла.

Doors  е първата американска група, която издава осем следващи „ златни албума “.Според Асоциацията на звукозаписната промишленост в Америка, те са продали 33 милиона албума в Съединени американски щати и общо над 100 милиона записа по целия свят, което ги прави една от най-продаваните групи на всички времена.

Те са  обявени за едни от най-велики актьори на всички времена, а също така, групата е сложена под №41 от списание Rolling Stone в листата със „ 100-те най-велики актьори на всички времена “.Морисън умира при неизяснени условия през 1971 г, а останалите членове на групата не престават като трио до 1973-та.

Вижте и нашия лист топ 10 песни на The Doors.

Roadhouse Blues

Албум - Morrison Hotel (1970)

Откриващата ария в петия албум на Doors несъмнено е повлияна  от техните блус корени. Въпреки че песента не стана огромен шлагер, тя стана емблематична за групата и метода, по който живя Джим Морисън.

Hello, I Love You

Албум - Waiting for the Sun (1968)

Това е една от „ най-простите ” композиционно песни на групата, която продължава две минути и половина и е доста подобаваща за радио ефир.

И още...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР