Хапвайки една-единствена малина, ние слагаме в устата си множество миниатюрни

...
Хапвайки една-единствена малина, ние слагаме в устата си множество миниатюрни
Коментари Харесай

Малината – вкусен плод и билка

Хапвайки една-единствена малина, ние слагаме в устата си голям брой дребни плодчета, всеки един от които със лична семка. Това е допустимо, защото малиновият шубрак образува така наречен комплицирани плодове, които в нашите климатични условия зреят през месеците юни, юли и август. Той принадлежи към огромното семейство Розоцветни и е непосредствен родственик на къпината.

Заради аромата и сочността си, дребните червени плодове са обичани на всички, само че изключително на децата. Оказва се това не е инцидентно, защото съдържат цялостен коктейл от потребни субстанции. Само 200 гр. малини обезпечават дневната доза витамин С. Природата обаче умно е съчетала този витамин-антиоксидант с допълващият действието му витамин Р или по този начин нареченият комплекс от биофлавоноиди. Заради това малините се предлагат на всички, които страдат от разширени вени (тъй като заздравяват стените на кръвоносните съдове), намален имунитет или кръвотечения с друг генезис.

Макар и в по-малки количества вкусните червени плодове съдържат и други скъпи витамини – бетакаротин, В1, В2 и В9. Първите подкрепят растежа, усъвършенстват зрението и усвояването на питателните субстанции. Фолиевата киселина (В9) пък е нужна за развиването на мозъка, гръбначния дирек и плацентата. Малините са още източник на голям брой минерали и микроелементи – мед, калий, калций, селен,цинк, фосфор, само че най-вече желязо и магнезий. Заради всички тези потребни субстанции те са подобаващ плод за всички бременни и дребни деца.

Малината обаче е освен лакомство, само че и билка. В прясно положение тя се употребява за общоукрепващо и тонизиращо средство. През зимата замразени, сушени или на компот (тъй като не губят скъпите си качества и след термична обработка) плодовете се употребяват като средство за намаление на висока температура и срещу настинка.

Наред с плодовете, в националната медицина се използват и листата на малината, а потребните субстанции в тях са в по-голяма централизация. Чаят от малинови листа лекува стомашно-чревни проблеми – диария, киселини, колики, а външно се употребява при кървящи венци и възпаления в устната празнина. В същото време малиновите листа са и женска билка – употребяват се както при проблематично зачеване, по този начин и за по-леко раждане. В първия случай отварата от малинови листа се пие два пъти на ден до овулация защото усилва дебелината на маточната лигавица и усъвършенства възможностите на оплодената яйцеклетка да се вгради. Препоръчително е билката още веднъж да стартира да се пие през последния месец на бременността, тъй като тонизира маточната мускулатура и покачва еластичността на шийката. Така се понижава вероятността за преносване, а контракциите стават по-ефективни и безболезнени.

Затова, инцидентно открити в някой горски храсталак или култивирани, малините са уместно лакомство и билка за всички възрасти. Единствено би трябвало да ги избягвате при положение, че сте алергични или страдате от заболели бъбреци, защото съдържат известно количество оксалати. На всички останали, добър вкус!
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР