Хапчетата и добавките с витамин D са безполезни, твърдят китайски

...
Хапчетата и добавките с витамин D са безполезни, твърдят китайски
Коментари Харесай

Доказано: Добавките витамин D са безполезни!

Хапчетата и добавките с витамин D са безполезни, настояват китайски учени.

Учените образно демонстрираха, че използването на добавки, съдържащи калций и/или витамин D, не защищават възрастните хора от фрактури на бедрената кост и други кости. Проучването е публично прието.

Специалистите са направили огромен разбор и съпоставяне на общо 33 изследвания за резултата на добавките на калций и/или витамин D върху положението на костната система при възрастните хора. Изследваните данни засягат 51 145 възрастни над 50 години, които в по-голямата си частност живеят при фамилиите си.

Авторите регистрират, че потреблението на добавки не е обвързвано с понижаване на риска от нови фрактури без значение от дозата, пола на пациента, наличието на калций в храната или първичната централизация на витамин D в кръвта.

Витамин D играе водеща роля в регулирането на абсорбцията на калция и стимулиране на растежа на костната тъкан. Положителната му роля е потвърдена при предотвратяването на рак на гърдата, дебелото черво и простатата. Действа оздравяващо при затлъстяване, сърдечни болести и меланхолия. Що се отнася до това да пазят възрастните хора от костни фрактури обаче – резултатът му е нулев.

До този миг имаше няколко частни проучвания, които подкрепяха тезата за изгодата на витамин D за костите. Преди години английски учени откриха, че витаминът се всмуква по друг метод от тялото, според с какво се комбинира.

Американско проучване пък сподели, че комбинираният банкет на мляко и витамин D е най-хубавия за усвояването на двата детайла. Китайците обаче изрично обориха тезата, че това може да усъвършенства към този момент нарушеното костно положение при възрастните.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР