Хаосът в системата на разпространението и продажбата на лекарства на

...
Хаосът в системата на разпространението и продажбата на лекарства на
Коментари Харесай

Марешки с тежки обвинения за фармацевтична мафия

Хаосът в системата на разпространяването и продажбата на медикаменти на българския пазар се предизвиква от фармацевтичната мафия, съобщи пред Нова телевизия водачът на ВОЛЯ Веселин Марешки.

„ Мафията няма интерес да има електронни предписания, да се резервира в системата какви лекарства е взимал съответния пациент. Много аптеки „ живеят " единствено с подправени предписания. Здравноосигурителната каса им я заплаща – това е 100 % облага. Става дума за ужасно доста пари ", разясни водачът на ВОЛЯ.

По думите му в сряда Министерството на здравеопазването е взело решение да се обезпечи в към 400 аптеки изчезналото на доста места лекарството за бременни - фраксипарин.

„ Защо 400? Това ще реши ли казуса? Има доста аптеки, които вършат реекспорт. Те са основани, с цел да минават през тях медикаменти и да се изнасят в чужбина на по-висока цена. Лесно може да се ревизира дали и кой изнася съответното лекарство ", твърди Марешки.

Според него медиците дават всичко от себе си, с цел да оказват помощ на хората по време на пандемията. „ Не мисля, че има даже един доктор, който да не следва клетвата, която е дал. Тези хора се раздават оптимално. Просто обстановката е такава в целия свят. Това е рецесия, за която никой не е квалифициран. Трябва да се оказва помощ на лекарите, а не да се пречи. Когато пристигна някакво мнение от БЛС, ръководещите би трябвало да реагира по-бързо. Доста от дълго време алармирахме, че би трябвало да се готвим за зимата и още веднъж леко догонваме събитията ", сподели още Веселин Марешки. Той съобщи, че още през днешния ден ще се срещне с представители на ръководещата партия, с цел да сложи този въпрос.

„ Не бива да остане нито един човек без медикаменти и тест ", безапелационен е водачът на ВОЛЯ.

На въпрос би трябвало ли да се затегнат ограниченията у нас Марешки съобщи: „ Много е комплицирано решението. Ако има потенциал в лечебните заведения, не би трябвало да се затварят бизнеси. Който може, работи отдалечено. Повече съвест у хората, бизнесите не би трябвало да бъдат затваряни ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР