Хамас извършва двойно престъпление - от една страна напада безразборно

...
Хамас извършва двойно престъпление - от една страна напада безразборно
Коментари Харесай

Н.Пр. Йорам Елрон: "Хамас" използва цивилните граждани като човешки щит

" Хамас " прави двойно закононарушение - от една страна атакува безсистемно цивилно население, а от друга изстрелва своите ракети от гъстонаселение региони с цивилни и прави закононарушение против човечеството. А ние се опитваме да се защитим при тези сложни условия се опитваме да предпазим цивилните, а " Хамас " ги употребява като човешки щит ". Това съобщи в изявление за БНР посланикът на Държавата Израел в София - Негово Превъзходителство Йорам Елрон.

В Израел военните сили ускориха офанзивата си против Газа след ракетни офанзиви против Израел от страна на палестински бойци. Президентът Реувен Ривлин предизвести за допустима революция поради конфликтите сред евреи и араби, а министър председателят Бенямин Нетаняху съобщи, че военната интервенция в Газа ще продължи толкоз дълго, колкото е належащо. Конфликтът стартира преди седмица след напрежение в Източен Ерусалим, което докара до конфликти на свещени места, почитани и от мюсюлмани, и от евреи. Световната общественост неколкократно излезе с апели за деескалация на напрежението, Съединените щати започнаха посреднически старания, поради което беше отсрочено и следващото съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, на което трябваше да се разиска обстановката. На собствен ред, президентът на Палестина - Махмуд Абас се разгласи за политическо решение и изиска преустановяване на окупацията. Подобна позиция по-рано тази седмица изрази и, съгласно който има нарушаване на интернационалните резолюции и на интернационалното право. 

Пред БНР Н.Пр. Йорам Елрон уточни упованията за бъдещето на договарянията за решение на израело-палестинския спор и за вероятните взаимно допустими и за двете страни разновидности за намиране на излаз от рецесията. 

Пети ден на непрестанно ескалиращо принуждение, а единствено до преди седмица Израел присъстваше в медиите с триумфа си в битката против пандемията. Какво стои в основата на насилието в този момент?

" Израел е страна, която желае да съществува в мир и също по този начин търсим доста благоприятни условия за реализиране на този мир, в това число с доста взаимни отстъпки. За страдание, Израел е заобиколен от детайли, които избират терора, да вземем за пример " Хамас " - това е една терористична организация, която желае опустошение и това е записано в самата й харта, която залага на принуждение и гнет. От понеделник насам против Израел са изстреляни 700 ракети ".

Военна готовност и опасност от сухопътно нахлуване на израелската войска в линията Газа - очаквате ли през днешния ден да бъде взето решение за сухопътна интервенция.

" Всички разновидности се разискват сега, решението ще бъде взето от държавното управление на Израел, като управляващите и военните желаят да възстановят мира в тези елементи на страната, които са атакувани и Хамас да заплати висока цена ".

И отново да ви върна към въпроса - за какво се стигна до ескалацията?

" Това в действителност е една непрекъсната цел на " Хамас ". Както загатнах в самия правилник на тази организация е заложено да предизвиква принуждение, тероризъм и в последна сметка да заличи Израел от картата. Така, че това не е нещо ново, а ние реагираме по съответния метод ".

От началото на седмицата палестинците насочат доста съществени обвинявания към вас - за етническо пречистване?

" Това е изцяло погрешно и е агитация. " Хамас " прави двойно закононарушение - от една страна атакува безсистемно цивилно население, а от друга изстрелва своите ракети от гъстонаселение региони с цивилни и прави закононарушение против човечеството. А ние се опитваме да се защитим при тези сложни условия се опитваме да предпазим цивилните, а " Хамас " ги употребява като човешки щит ".

Интервюто ни е прекратено от писък на сирени от телефона на дипломат Йорам Елрон.

" На телефона ми има приложение, което ме уведомява по кое време се включват сирени в Израел. Нашият наследник е в Бершеева на 100 километра от линията Газа и има единствено 30 секунди да се придвижи до бункер и се обаждам да го чуя дали всичко е наред.

Имат единствено 15 минути да се скрият. Тази сирена е малко населено място покрай Газа ".

До какъв брой политиката е намесена - серия от парламентарни избори в Израел и некадърност да се образува държавно управление, в палестинската автономност политическата обстановка също е комплицирана - бяха отсрочени изборите, Фатах управлява Западния бряг, а Хамас - линията Газа. Не извличат ли дивиденти и израелските, и палестинските политици?

" Подобно изказване не е основателно, бих се изразил и по-недипломатично, напряко е скандално. Водим война против тероризма не от през днешния ден, не от през вчерашния ден и то против организация, която има ясната цел да заличи Израел от картата и употребява всяка опция да го направи. Така, че политиката в тази ситуация не е фактор ".

На 13 август предходната година с посредничеството на администрацията на някогашния американски президент Доналд Тръмп Израел подписа по този начин наречените Авраамски съглашения за нормализиранена връзките с Бахрейн, Обединените арабски емирства, Мароко, Судан…. Ескалацията на спора в този момент демонстрира ли, че в действителност тези съглашения не водят до триумф?

" Бих споделил, че нещата стоят тъкмо противоположното. Имаме общи ползи с умерените сунитски арабски страни.

Част от тези ползи са стратегически. За тях също радикалният ислям, Иран и " Хамас " са проблем и дружно с Израел имат общи освен стопански, културни, стратегически ползи. Да не забравяме,че Хамас в линията Газа и " Хизбула " в Ливан са инструмент на Иран, който е опасност за Близкия изток ".

Авраамските съглашения бяха реализирани с директната интервенция на зетя на Тръмп Джаред Кушнер, само че в този момент в Белия дом има нова администрация. Позицията на Джо Байдън какъв сигнал изпраща?

" Както президентът на Съединените щати, по този начин и държавният секретар обявиха ясно, че Израел има право на отбрана против терора, който виждаме сега. Всъщност " Хамас " е оповестена за терористична организация от Съединените щати, от Европейския съюз, в това число и България. Позицията на България беше, че ракетите, изстреляни от линията Газа тероризират мирното население на Израел. Специално беше употребен глаголът тероризират. Ние ценим позицията на България и нейната поддръжка като другарска страна ".

Има апели за привикване на Близкоизточната четворка - Съединените щати, Русия, Организация на обединените нации и Европейския съюз. Това ли е форматът, в който може да бъде открито решение на обстановката?

" Не знам. Нашата цел е да поддържаме противодействието на Израел, да накараме " Хамас " да заплати висока цена за дейностите. Пазихме  безмълвие дълго време и не може да продължаваме по този начин ".

От всичките ви изказвания излиза наяве, че надали скоро ще се стабилизира обстановката и би трябвало да се готвим за дълга ескалация на спора?

" Така е, не можем да водим договаряния с организация, която желае да ни унищожи, желае да отстрани Израел от картата. Няма метод да има разговор с такава организация. Ние сме страна, която търси мир, желаеме да живеем спокойно дружно с палестинците на тази дребна територия. Имаме силата да се защитим и ще продължаваме да го вършим, до момента в който е належащо ".

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР