Хабитат България заедно с други неправителствени организации, бизнес асоциации и

...
Хабитат България заедно с други неправителствени организации, бизнес асоциации и
Коментари Харесай

Експерти: Енергийната ефективност е много повече от стиропор и подмяна на прозорците

Хабитат България дружно с други неправителствени организации, бизнес асоциации и специалисти взе участие в правенето на Декларация, предлагаща промени по план „ Енергийна успеваемост в сградния фонд “ от Плана за възобновяване и резистентност.

" За да не се допусне обществено компрометиране на новите стратегии за енергийна успеваемост, е належащо да се основат предпоставки за извличането на оптимален публичен, стопански и екологичен резултат от тяхното осъществяване.

Фокусът върху обновяването на постройките е верен, само че е нужна незабавна смяна в механизма на финансиране и изпъление на плановете, по тази причина специалистите се сплотиха към 12 правилото, които би трябвало да бъдат предпазени при създаването на съответните стратегии.

Принципите са ориентирани към засиленото привличане на финансиране от страна на притежателите, създаване на профилирани финансови принадлежности за подкрепяне на това присъединяване, запазването на поддръжката за уязвимите семейства и последователното прекосяване към професионално ръководство на сградните фондове ", пишат от неправителствената организация.

Ето и декларацията:

Значителният финансов запас, който е ориентиран към стратегиите за възобновяване на съществуващите здания, предстоящо притегля вниманието на политически и бизнес ползи в последните дни преди предаването на Плана за възобновяване и резистентност. В декларация, изпратена до парламентарните групи, ръководителите на парламентарни комисии и Министерски съвет, специалисти в региона на енергийната успеваемост се сплотяват към 12 правилото, които би трябвало да се следват, с цел да се трансформира инвестицията от над 1,5 милиарда лв. фактически в инструмент за възобновяване и стопански напредък, а не в следващата краткосрочна акция с преходен политически темперамент.

Въпреки безспорните изгоди от обновяването на жилищните и публичните здания, лимитираният обсег на програмата, продължаващата процедура на безплатно финансиране и неналичието на упоритост и надзор върху постигнатите резултати се акцентират като съществени бариери, които би трябвало да бъдат преодолени в окончателния вид на стратегия „ Енергийна успеваемост в сградния фонд “ от Плана за възобновяване и резистентност. Изтъква се и несъответствието със заложените цели в неотдавна признатата национална тактика за възобновяване, както и ефикасното ограничение на голямата част от многофамилните здания (над 95%) до механизми за подкрепяне на обновяването им.

За превъзмогване на тези дефекти, специалистите се сплотяват към 12 правилото, които би трябвало да бъдат предпазени при създаването на съответните стратегии.

Принципите са ориентирани към:

засиленото привличане на финансиране от страна на собствениците;

създаване на профилирани финансови принадлежности за подкрепяне на това участие;

запазването на поддръжката за уязвимите домакинства;

и последователното прекосяване към професионално ръководство на сградните фондове.

Възприемането на сходни практики е изцяло в унисон с политиките на Европейски Съюз, като създателите упорстват те да се вземат под внимание в окончателния вид на Плана за възобновяване и резистентност, даже това да значи минимално закъснение на предаването му, което ще бъде разрешено и за други страни.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР