Гювечът е гозба, която може да се сготви и постна

...
Гювечът е гозба, която може да се сготви и постна
Коментари Харесай

Съвети и правила за правене на гювеч

Гювечът е манджа, която може да се сготви и постна и с месо. За да стане гювечът апетитен, е належащо да се спазят няколко съществени правила.

Най-съществената част от гювеча са продуктите – в случай че сте решили да вършиме постна гозбата, би трябвало да сложите доста зеленчуци – картофи, моркови, лук, зелен боб, пипер, патладжан, тиквички, домати, целина, магданоз и една доста основна добавка към цялата тази зеленчукова градина – бамя.

Тайната на вкусния постен гювеч е в подправките и зеленчуците, тъй че какъвто и зарзават да сложите, няма да сбъркате – в противен случай, гозбата ви ще стане още по-ароматна.

Другата основна част на гювеча – без значение дали готвите постна или локална манджа, най-добре ще ви се получи, в случай че имате опция да го приготвите в глинен съд. Всички ястия стават доста по-вкусни в случай че се подготвят в глинен съд – месото става по нежно, зеленчуците се сваряват задоволително, ароматите се смесват.

Всички артикули за гювеча се поставят сурови – без никаква предварителна топлинна обработка. Не е нужно даже да запържвате месото. Добавяте течност в съда, само че не доста, защото течността няма да може да изври, поради бавната термична обработка, на която ще сготвите ястието.

Сложете глинения съд във фурната и я включете на обикновено мощна температура, изчакайте хубаво да заври и я намалете – оставете гювеча да се подготвя на доста муден огън.

Преди да сложите гювеча да се изпече запечатайте капака на съда със сурово тесто – по този метод всички миризми и сосове ще останат вътре и ще покъкрят дружно много дълго време. Намалете фурната на към 60 градуса. Гювечът ще бъде подготвен след към 7 - 8 часа.

След като минат часовете махнете тестото, повдигнете капака и сами се уверете каква луксозна манджа сте си сготвили – всичко е толкоз нежно и вкусно. Можете да поръсите с свеж магданоз преди да сервирате.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР