Гюлета, използвани от отрядите на Влад Цепеш при обсадата на

...
Гюлета, използвани от отрядите на Влад Цепеш при обсадата на
Коментари Харесай

Проф. Николай Овчаров: Влад Цепеш, по-известен като Дракула, е превзел Свищовската крепост през 1461 г.

Гюлета, употребявани от отрядите на Влад Цепеш при обсадата на Свищовската цитадела, е разкрил при археологическите изследвания в региона проф. Николай Овчаров.

Пред публицисти през днешния ден той сподели находките от първите 10 дни на археологическата експедиция на крепостта "Калето ", финансирани от община Свищов. По думите му има неоспорими доказателства от писмените извори, че воеводата Влад Цепеш, по-известен като Дракула, е завладял крепостта от османците след тежка борба през 1461 година. Както написа самият Влад Цепеш в писмо до унгарския крал, в борбата са били убити 410 турци, като част от тях са починали с набиване на прът, уточни проф. Овчаров и добави, че писмото е от февруари 1462 година, което демонстрира, че по всяка възможност зимата сред двете години дой е обитавал в Свищовската цитадела и по-точно в нейния палат.

Според историка от множеството непокътнати данни - от пътешественици, хронисти и гравюри, е ясно, че крепостта и замъкът към нея са били от основно значение в целия интервал от 14 до 19 век, защото през Свищов е прекосявал пътят от България към Влахия.

Пътешественикът Евлия Челеби през 17 век, написа, че замъкът има седем кули, цистерна за вода, къща за коменданта, джамия, която може би преди този момент е била черква, а и разкопките дават сходни доказателства, уточни проф. Овчаров, представен от Българска телеграфна агенция. Три гравюри от началото на 19 век се пазят във Виенския музей и демонстрират замъка непокътнат. През 1810 година, след следващата Руско-турска война, преди изтеглянето си съветските войски взривяват крепостите по Дунав, измежду тях и Свищовската цитадела. Според Овчаров, изследванията от последните дни потвърждават, че тя по-скоро е била опожарена и е в един много непокътнат тип.

Той акцентира, че точно в археологическия слой от 15-16 век са излезли присъщите гюлета за кулеврините - ръчни оръдия, които са се употребявали до 16 век. Според него те са от олово и са употребявани при конфликтите сред Дракула и османците, за които споделя и историческият извор.

В идващите дни ще бъде оголен средновековният български слой. Вече са открити византийски и български монети и голям брой керамика, което е доказателство за интензивния живот, който се е водил тук в продължение на епохи, означи историкът.

Целта е след този първи стадий на разкопките, работата да продължи и през идващите сезони, с цел да може крепостта да бъде експонирана като важен монумент на културата. Така ще има още една причина Свищов да се трансформира в привлекателна туристическа дестинация, счита Овчаров.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР