Губернаторът на Южна Дакота Кристи Ноем ще подкрепи Тръмп на митинг в петък, твърдят източници

...
Губернаторът на Южна Дакота Кристи Ноем се очаква да подкрепи
Коментари Харесай

Губернаторът на Южна Дакота Кристи Ноем се очаква да подкрепи бившия президент Доналд Тръмп на предизборен митинг в родния си щат в петък, казаха двама източника, запознати с плановете, пред CNN, подхранвайки спекулациите за ролята, която губернаторът републиканец може да играе в третото си предложение за Белия Къща.

Някога самата себе си потенциален кандидат за 2024 г., Ноем първоначално се отдалечи от Тръмп след междинните избори миналата есен и стартирането на последната му кампания. Тогава тя каза пред The ​​New York Times, че не вярва, че бившият президент предлага „най-добрия шанс“ за Републиканската партия през 2024 г.

Оттогава обаче губернаторът на Южна Дакота промени позицията си, като се отказа от кандидатурата на Белия дом и предложи подкрепа за Тръмп. Но Ноем все още се стреми да участва в дискусията през 2024 г. Тя остана в контакт и в добри отношения с бившия президент, според източници, запознати с техните взаимодействия. Реклами, рекламиращи ниските данъци в нейния щат и свободните работни места, бяха излъчени по време на първия републикански президентски дебат миналия месец и оттогава по Fox News. Тя също присъства на този дебат, като доведе дарители като гости.

Ноем има друга връзка: Кори Левандовски, бивш мениджър на кампанията и довереник на Тръмп, я съветва от 2020 г. Отношенията на Левандовски с бившия президент са се изравнили, според източници, и сега той редовно говори с Тръмп.

„Факт е, че никой от тях не може да спечели, докато Тръмп е в надпреварата. И това са само фактите. Така че защо да бягате, ако не можете да спечелите“, каза Ноем, който е поддържал връзка с Тръмп и неговия екип, за основните съперници на бившия президент в интервю за „Fox and Friends“ на Fox News.

Въпреки че се очаква в петък тя официално да подкрепи Тръмп – ход, който повечето други републикански губернатори не са били склонни да предприемат досега – Ноем възрази по въпросите за интереса си към втория по сила пост в нацията.

„Разбира се, бих го обмислил“, каза Ноем на водещия на Fox News Шон Ханити наскоро, когато го попитаха дали би била вицепрезидент на Тръмп.

Офисът на Ноем не върна искане за коментар.

Стъпките, които Ноем предприе, за да задържи част от светлината на прожекторите върху нея през 2024 г., накараха някои републиканци да я видят като силен потенциален съперник на Тръмп, ако той спечели номинацията.

„Когато името [на Ноем] се появи в разговор, това е положително“, каза източник, близък до Тръмп. „Тя му беше вярна. Тя е красноречива, защитава го, но не открадва светлината на прожекторите.

Амбициите на Ноем са големи от известно време. През 2016 г. тя беше избрана за министър на земеделието на Тръмп, преди да реши да не продължи този процес. През 2022 г., докато се кандидатира за преизбиране, тя избра да пусне дигитални рекламни кампании във Facebook в Айова, Ню Хемпшир и Южна Каролина – щати с предсрочно гласуване, които са изключително важни за кандидат за президент. Бивш щатски законодател, който също представляваше Южна Дакота в Камарата на представителите на САЩ в продължение на четири мандата, Ноем флиртуваше да се кандидатира за Сената на САЩ през 2022 г., когато изглеждаше, че сенаторът от Републиканската партия Джон Тюн нямаше да се кандидатира за нов мандат, според двама републиканци с познаване на действията на губернатора по това време. В крайна сметка Тюн избра да се кандидатира за преизбиране, а Ноем избра да не участва в първичните избори, въпреки че Тръмп публично я насърчи да предизвика сенатора.

Сега четенето сред републиканските оперативни служители е, че Ноем държи отворени най-вероятните потенциални пътища за служба в администрацията на Тръмп – или като вицепрезидент, или като служител в кабинета.

„Мисля, че тя се стреми да запази всичките си възможности отворени. Тъй като всичко е толкова променливо на националната сцена, тя беше много добра в прокарването на държавата си като пример по време на Covid и всички тези национални горещи проблеми. Тя запази държавата си в челните редици“, каза републиканският стратег Мат Лангстън. „Тя има светло бъдеще. Тя се придържа към Тръмп, което е умно на този етап.

Лангстън добави: „Моментът изглежда подходящ да излезем и да влезем в смесица от спекулации относно ключови позиции в кабинета. Ако изчакате и полето се изчисти – Тръмп е номинираният или се свежда до един или двама – стойността на това да си от по-малък щат, щат, в който те наистина не са начело на всички, те не са в очите на американската общественост . Това е наистина добър момент за нея да се включи и да покаже истинска стойност за кампанията на Тръмп. Настанява се добре.“

Стратезите виждат някаква федерална служба в бъдещето на губернатора. Един републикански стратег с дълбоки познания за политиката в Южна Дакота каза, че Ноем би могъл да избере първичен избор за сенатор от Републиканската партия Майк Раундс, когато сенаторът с два мандата (самият бивш губернатор) трябва да бъде преизбран през 2026 г.

„Смятам, че губернаторът Ноем не е приключил с DC“, каза стратегът. „Ако бях Майк Раундс, щях да гледам през рамо.“

Искам да бъда избран за вицепрезидент

Съветниците на Тръмп настояват, че не е имало сериозни разговори с бившия президент относно потенциален кандидат за вицепрезидент, въпреки че това не е спряло Тръмп да подклажда спекулации.

„Оставете ги да дебатират, за да видя кого МОЖЕ ДА считам за вицепрезидент!“ Тръмп публикува в своята платформа Truth Social преди първичния дебат на Републиканската партия миналия месец, който той пропусна. Бившият президент се оплака от много от кандидатите за 2024 г. и ги нарече нелоялни, предлагайки малко индикации, че би бил готов да се кандидатира заедно с тях.

Манията на Тръмп за лоялност ще бъде централна за потенциалния му избор на съотборник, особено след това, което той възприема като предателство от бившия си вицепрезидент Майк Пенс, казаха двама източници, близки до Тръмп.

Известно е, че Тръмп изнася имена на свои съюзници като потенциални съотборници, след като е прекарал известно време с тях, само за да не ги споменава никога повече. Той също така лично каза, че смята, че може да е добра идея да избере жена за позицията, нещо, което много съюзници и съветници насърчават.

Редица съюзници на Тръмп изглежда маневрират към позиция в евентуалния му кратък списък за вицепрезидент.

Представителят от Ню Йорк Елиз Стефаник винаги бърза да защити Тръмп, подкрепи го рано и разговаря редовно с бившия президент, като го информира за събитията в Камарата. Тръмп я похвали насаме за нейната лоялност.

За представителя Марджъри Тейлър Грийн от Джорджия отдавна се говори, че се опитва да бъде кандидат за вицепремиера на Тръмп – редовно посещава митингите му и публикува след повдигането на федерално обвинение в разследването за намеса в изборите през 2020 г., че тя все още ще гласува за Тръмп, дори и да е в затвора.

На въпрос дали би бил готов да служи като вицепрезидент на Тръмп или в бъдеща администрация на Тръмп, представителят на Флорида Байрън Доналдс, чието одобрение на бившия президент над губернатора на родния му щат Рон ДеСантис, изпрати шокиращи вълни в Слънчевия щат, каза CNN: „Вижте, кой не би? Кой не би? Това е нещо, където наистина зависи от него и неговия екип. Нямам контрол върху това. Но за мен и, знаете ли, казах им това, искам да спечеля. Просто искам да спечеля и да върна тази страна на правия път.”

Кари Лейк, бивш телевизионен водещ, който беше загубилият кандидат на Републиканската партия за губернатор на Аризона през 2022 г., се превърна в основен елемент в света на Тръмп. Въпреки че открито претегля кандидатурата си за Сената на САЩ, тя също се смята, че се бори за място в билета на Тръмп.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР