Губернаторът на Окинава Дени Тамаки поднови искането си, централното правителство

...
Губернаторът на Окинава Дени Тамаки поднови искането си, централното правителство
Коментари Харесай

Властите в Окинава отново в спор за база на САЩ с Токио и Вашингтон

Губернаторът на Окинава Дени Тамаки възобнови настояването си, централното държавно управление на Япония да спре построяването на американска база, която би трябвало да бъде преместена в по-малко претъпкан регион на южния японски остров, макар гневната локална съпротива, оповестява АП.

Тамаки дава отговор на оценката на министерството на защитата, че планът ще отнеме повече от два пъти времето и разноските, изчислени по-рано, защото морското дъно при плануваната рекултивация е " меко като майонеза " и се нуждае от укрепване, разясняват специалисти.

Американската база " Футенма " ще бъде преместена от гъсто популации Гинован в преди този момент неразвитата зона Хеноко на източния бряг на Окинава. Сегашната база би трябвало да бъде затворена и върната на Окинава. Противниците на проекта за пренасяне желаят базата да се реалокира напълно от Окинава.

" За да се реализира затваряне и връщане на авиобаза Футенма допустимо най-скоро, строителните работи би трябвало неотложно да спрат ", разяснява Тамаки пред кореспонденти.

Забавянето на преместването въз основата води до опасности за сигурността на препълнената зона Гинован една от главните аргументи за пренасяне на " Футенма ".

Министерството на защитата съобщи, че преместването въз основата в Хеноко ще коства 8,5 милиарда $ и ще отнеме 12 години, като нейното довеждане докрай и затварянето на " Футенма " са за 2030 година. Това прибавя повече от десетилетие към проекта, който към този момент се бави с повече от 20 години заради локално опълчване и други аргументи.

Според по-ранен проект, утвърден от Токио и Вашингтон през 2013 година, строителството трябваше да коства към 3,2 милиарда $ и да отнеме пет години, като завършването се очакваше да бъде към 2022 година.

Главният секретар на кабинета Йошихиде Суга отбрани проекта за пренасяне като " единственото решение, като взе поради ролята на авиобаза Футенма като възпиращо деяние в алианса Япония-САЩ и премахване на рисковете. "

Повечето от спомагателните разноски и време са нужни за стабилизиране и подсилване на земите край крайбрежията на Хеноко, които ще бъдат употребявани за писти, съобщи министерството на защитата, като показа новата си оценка пред група от японски специалисти.

Сериозното военно наличие на Съединени американски щати на Окинава е дълготраен източник на спор сред острова, Вашингтон и Токио.

Около половината от 50 000 американски войски в Япония са ситуирани в Окинава. 30 американски съоръжения на острова съставляват повече от 70% от площта, употребена от американските военни в Япония, което провокира Окинава на митинг.

Централното държавно управление на Япония стартира дейности по рекултивация през декември 2018 година макар многократните митинги на жителите на Окинава.

Тамаки разяснява, че методът на Токио е недемократичен. Той прикани за тристранен разговор сред Окинава, Токио и Вашингтон. Очаква се той да отхвърли заявление от централното държавно управление за позволение на локалната власт за осъществяване на спомагателни укрепвания на земята. Това евентуално ще възобнови напрежението и в допълнение ще забави преместването.

Опонентите на проекта за пренасяне също настояват, че той би трябвало да бъде спрян заради екологични аргументи, защото мястото е местообитание за някои корали и за дюгони, морски бозайник, който съгласно Международния съюз за запазване на природата е сериозно заплашен, стъпка преди изгубване.

Вашингтон и неговият съдружник Токио потвърдиха уговорката си да следват проекта за Хеноко през 2017 година, заявявайки, че това е единственият метод да се приключи потреблението на " Футенма ". Планът е създаден след обезчестяване на ученичка през 1995 година, за което трима американски военнослужещи са наказани о което в допълнение ускори опозицията на Окинаван против американските бази.

Токио и Вашингтон са се договорили актуалната база от 1100 акра да бъде върната под японски надзор, след преместването в Хеноко. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР