Грузия има нашата подкрепа за НАТО и Европейския съюз. Грузия

...
Грузия има нашата подкрепа за НАТО и Европейския съюз. Грузия
Коментари Харесай

България и Грузия ще градят дигиталната инфраструктура между Запада и Изтока

Грузия има нашата поддръжка за НАТО и Европейския съюз. Грузия е доста значим сътрудник за България от другата страна на Черно море, където се събират товари и е събирателното място на осем други страни от Каспийския район. Това сподели министър председателят Бойко Борисов след срещата си с премиера на Грузия Мамука Бахтадзе и водената от него делегация.

„ Сега имаме два ферибота на седмица, упоритостта ни е да ги създадем по два дневно, което е добре за екологията и за бизнеса. А двете страни да се ангажираме с решаването на това да няма никакви административни спънки и надлежно инфраструктурата от двете страни да поеме тези товари “, подчертава министър-председателят Борисов. Той добави, че интензивно се строи „ Хемус “ и с сходен фериботен продан ще бъде върнат блясъкът на пристанище „ Варна “. „ В рамките на 3-4 месеца сме си дали период за напредване на тези процеси. В така наречен Източно партньорство и тематиката съгласуваност, точно сходни фериботни връзки са изведени в стратегия, в цели на Европейска комисия “, посочи Борисов.

Премиерът се спря и на тематиката за цифровата инфраструктура. „ Много пъти съм приказвал за нея, има и искащи вложители от Грузия, доколкото разбрах, в случай че не сред България и Грузия, в случай че не благодарение на Европейска комисия, в рамките отново на няколко месеца да стартираме построяването и полагането на кабела за транспорт на данни, което да дава опция на целия Каспийски район да употребява интернета “, изясни министър председателят Борисов.

Той и грузинският му сътрудник подчертаха, че това ще бъде цифровата инфраструктура сред Запада и Изтока. Борисов сподели още, че вижда огромни благоприятни условия в това, че Грузия е огромен производител на сила и то от водно-електрически централи. „ Разбрахме се да търсим вложители и да работим по тази тематика “, съобщи министър председателят Борисов.

Мамука Бахтадзе акцентира, че през последните години България се трансформира в един от топ 10 търговски сътрудници на Грузия. Той дефинира Черно море като значим актив сред двете страни, който дава опция за връзки, изключително в региона на превоза и инфраструктурата.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР