Групата за мониторинг на демокрация към Комисията по граждански свободи,

...
Групата за мониторинг на демокрация към Комисията по граждански свободи,
Коментари Харесай

ЕП продължава да следи демокрацията у нас

Групата за мониторинг на народна власт към Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи в Европейския парламент ще продължи да следи от близко събитията в България във връзка с върховенството на закона. Това се споделя в отчета на групата, който беше направен след задачата на групата в България през септември и разискван през днешния ден на съвещание на Комисията по цивилен свободи в Екологичен потенциал.

Групата за мониторинг на демокрацията с ръководител нидерландската евродепутатка от " Обнови Европа " Софи инт Велд ще изпрати спомагателни въпроси до българските управляващи и по-специално до основния прокурор за в допълнение изясняване на осъществената работа по каузи, свързани с корупция по високите етажи на властта и други каузи от публичен интерес.

Евродепутатите приканват Европейската комисия да ускори наблюдението и контрола на евросредствата, в това число тези, които страната би трябвало да получи по Механизма за резистентност и развиване.

Днес Софи инт Велд изрази вярата България скоро да има ново държавно управление, което да се оправи с корупцията - един от най-неотложните въпроси за решение. Евродепутатите чакат и развиване по въпроса с отчетността и наказателната отговорност на основния прокурор.

В отчета се показва още, че паника буди и медийната централизация и неналичието на бистрота при разпределянето на държавни средства към медиите, предава Българска национална телевизия. Евродепутатите показват угриженост от положението на главните права в България поради случаите с тирада на омразата и на дискриминация против хора от ромски генезис, ЛГБТИ+ и представители на други малцинствени групи, а също и от деянията на домашно принуждение.

Елена Йончева от Групата на социалистите и демократите е единственият български евродепутат, който взе участие в групата за мониторинг на демокрацията. По време на разискването на отчета тя сподели, че работата на основния прокурор страда от доста дефекти и неналичието на надзор над него е един от огромните проблеми на правосъдната система у нас.

Креър Дейли от групата на Левите уточни, че в България непрекъснато има нарушение на правилата на правовата страна, само че Европейска комисия не прави нищо. Тя изради страдание, че в отчета не се загатва нищо за македонското малцинство у нас, правата на което съгласно нея се нарушават.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР