Групата БРИКС трябва да се превърне в международен картелОбединението на

...
Групата БРИКС трябва да се превърне в международен картелОбединението на
Коментари Харесай

Какво може да стане основното оръжие на БРИКС+

Групата БРИКС би трябвало да се трансформира в интернационален картел

Обединението на Русия, Бразилия, Индия, Китай и Южна Африка е най-вече неформално; няма седалище, секретариат, нито правилник. Въпреки това в границите на БРИКС съществува пълноценна интернационална организация - Нова банка за развиване, със седалище в Шанхай и акционерен капитал от 100 милиарда $, като опция на МВФ.

Няма обаче ясни цели за деяние. За тясна търговско-икономическа интеграция не е належащо да се приказва. Ако Русия, Китай и Индия са съседи, то Бразилия и Южна Африка са съвсем на другия завършек на планетата.

Напоследък доста се приказва за опцията за основаване на единна валута на БРИКС. Моето отношение към този план е много скептично. Дори в случай че такава валута бъде открита, тя може да стане в действителност търсена единствено на основата на тясна търговия и икономическа интеграция.

През последните години ползата към БРИКС нараства от страна на редица страни отвън " златния милиард ". През 2018 година основателят на абревиатурата BRICS, Джим О`Нийл, в публикацията How the Next 11 Countries Could Power the World Economy, уточни 11 евентуални претенденти за участие в групата BRICS (група „ N-11 ”). Той означи, че „ общо към 1,5 милиарда души живеят в страните от групата N-11, а номиналният Брутният вътрешен продукт на тези страни е към 6,5 трилиона $. ". Той също по този начин означи, че „ макар че популацията на страните от Г-11 е малко по-голямо от това на Китай или Индия, техните стопански системи са към половината от размера на Китай, само че по-големи от тези на Япония и повече от два пъти по-големи от размера на Индия. "

Въпросът за разширение на участието в асоциацията беше издигнат предходната година от Китай. Той сложи за задача да създаде критериите, на които би трябвало да дават отговор новите членове. През август на 15-ата среща на върха на БРИКС в Южна Африка въпросът за разширение на участието в БРИКС ще бъде разискван по-фундаментално. Най-вероятно ще бъдат взети решения за въвеждане на нови членове в БРИКС.

Официални лица от Южна Африка, която тази година ръководи БРИКС, обявиха, че съвсем две дузини страни публично са изразили желанието си да станат членове на блока. Пълният лист на страните, искащи да се причислят към БРИКС, не е оповестен. Посочени са Иран, Аржентина, Алжир, Египет, ОАЕ, Бахрейн, Индонезия. Беше казано също, че две страни от Източна Африка и една от Западна Африка желаят да се причислят. Някои специалисти загатват и Мексико, Венецуела и Турция.

Интересът към присъединение към БРИКС от страна на редица страни изключително набъбна след 24 февруари предходната година. Колективният Запад стартира необявена война против Русия, той може да стартира същата война против всяка друга страна отвън „ златния милиард “. Страните от периферията на международния капитализъм несъмнено са почувствали потребността от консолидация.

Някои считат, че разширението на асоциацията ще докара до радикални промени в международната стопанска система. Още през предходната година делът на страните от БРИКС в международния Брутният вътрешен продукт надвиши каузи на Г -7: 31,5% против 30,7%. Някои специалисти считат, че като се вземе поради приемането на нови членове, делът на БРИКС в международния Брутният вътрешен продукт може да скочи до 40%.

Това е покрай реализиране на стопански паритет със страните от груповия Запад. Делът на Северна Америка и страните от Европейския съюз, съгласно МВФ, леко надвишава 40% от международния Брутният вътрешен продукт, само че страните от БРИКС+ имат по-високи темпове на икономическо развиване от западните страни. Така съгласно резултатите от предходната година растежът на Брутният вътрешен продукт на Г-7 възлиза на 1,9%, а за страните от БРИКС - 7,8%.

Но в случай че политическите изгоди от разширението на асоциацията са явни, то за икономическите дивиденти има подозрения. Въпреки това разширението на БРИКС може да докара до много бързи резултати и в икономическата сфера. Решаваща роля може да изиграе фактът, че разширението на блока БРИКС ще ускори позициите му в добива и износа на доста естествени запаси.

Според British Petroleum за 2020 година на Северна Америка и Европа се падат 14,4% от потвърдените петролни ресурси в света, на БРИКС - 8,9%. Но присъединението към БРИКС единствено на едната Саудитска Арабия със 17,2% от международните петролни ресурси ще промени фрапантно салдото на петролните капацитети в интерес на БРИКС. А по ресурси от природен газ групата БРИКС още преди разширението на асоциацията (25,3% през 2020 г.) надалеч надмина Северна Америка и Европа (9,1%).

Разбира се, във връзка с производството пропорциите са по-изгодни за западните страни, в сравнение с за БРИКС. Тази облага обаче е краткотрайна. Западните страни бързо изчерпват запасите си от петрол и газ, отбелязва специалистът Илгар Мамедов в публикацията „ Разширяването на БРИКС – ядрото на Новия международен ред? “.

Още през днешния ден има съгласуваност на тактиките в енергийния бранш сред БРИКС и страните от ОПЕК+. С включването на Иран, Саудитска Арабия, Бахрейн, ОАЕ, Мексико, Венецуела и редица други страни в БРИКС, БРИКС+ ще управлява, по мнението на редица специалисти, повече от 70% от производството на нефт, повече от 60% от природния газ и повече от 80% от производството на въглища.

В случай на разширение на БРИКС тази асоциация ще управлява и множеството други запаси, техния рандеман и експорт. Вземете да вземем за пример добива на желязо. По отношение на добива на желязна руда Китай е преди всичко в международната ранглиста, Индия е втора, а Бразилия е трета. Петото и седмото място в международната ранглиста се заемат надлежно от Русия и Южна Африка.

В началото на това десетилетие страните от БРИКС представляваха съвсем две трети от международното произвеждане на желязо. Но измежду претендентите за участие в БРИКС има страни, които заемат много високи места в производството на желязо - Мексико, Иран, Турция, Египет и така нататък БРИКС + ще управлява по-голямата част от производството на желязо в света!

Ще посоча още един запас, за който БРИКС към този момент заема забележителен дял в международното произвеждане. Това е златото. Три от петте страни - членки на БРИКС са от най-големите производители на благородния метал (Китай, Русия, Южна Африка). През другите години техният дял в международното произвеждане варира в границите на 25-30%. Сред претендентите за участие в БРИКС има много огромни златодобивни страни. Да кажем Индонезия (с годишно произвеждане над 100 тона).

И по този начин, през днешния ден БРИКС има мощни позиции в запасите, производството и износа на доста естествени запаси, а на следващия ден тези позиции може да станат още по-силни. Необходимо е единствено да се обезпечи съгласуваност на дейностите на страните членки в региона на добива и износа на запаси. Ако всичко се назовава с вярното му име, тогава групата БРИКС би трябвало да се трансформира в интернационален картел.

Превод: Европейски Съюз



Подпишете се за референдума за " Мир и Суверенитет " на https://narodna.me/ 

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР