Група, представляваща 57-те жертви на челния сблъсък на двата влака

...
Група, представляваща 57-те жертви на челния сблъсък на двата влака
Коментари Харесай

Съдят Мицотакис и длъжностни лица за влаковата катастрофа

Група, представляваща 57-те жертви на челния конфликт на двата влака в Гърция през февруари, съобщи, че е подала углавен иск против министър-председателя Кириакос Мицотакис и други министри и длъжностни лица преди националните избори в неделя, съобщи Агенция Франс Прес.


" Искът е ориентиран против... министър-председателя, министри и някогашни министри ", както и против други длъжностни лица, съобщи пред кореспонденти в централния град Лариса представителят на групата Христос Константинидис, чиято брачна половинка е починала в най-тежката железопътна злополука в страната.

Пътнически трен се сблъска с товарен трен малко преди среднощ на 28 февруари, откакто по простъпка беше позволен да се движи по същия коловоз.

Тридесет от 57-те починали бяха на възраст под 30 години, доста от тях студенти.

Катастрофата накара десетки хиляди хора да излязат по улиците, с цел да изразят гнева си към държавното управление, което през последните осем години е ръководено от консерватора Мицотакис или от главния му противник, левичаря Алексис Ципрас.

Бившият началник на компанията за железопътна мрежа OSE, който беше заставен да подаде оставка след нещастието, към този момент е измамен под отговорност за нарушение на служебните отговорности.

Началникът на гарата, който е бил дежурен по време на злополуката, е арестуван в предварителния арест по обвинявания в застрашаване на публичния превоз и ликвидиране по несъобразителност, като в случай че бъде приет за отговорен, го грози доживотна присъда.

Трима други чиновници на железниците - двама други началници на гари и шеф промяна - също са упрекнати по отношение на злополуката.

След злополуката министърът на превоза подаде оставка. Той още веднъж се кандидатира на изборите в неделя.


Правителството си навлече нападки, откакто в началото се опита да хвърли виновността върху дежурния шеф гара.

Железопътните профсъюзи от дълго време предизвестяват за рисковете за сигурността, като настояват, че мрежата е недофинансирана и с непълен личен състав след десетилетие на съкращения на разноските и е склонна към произшествия.

По-късно Мицотакис се извини и даде обещание да усъвършенства сигурността на железопътния превоз в съдействие с специалисти от Европейски Съюз и френския железопътен оператор SNCF.

Само Народното събрание може да сътвори специфичен съд, който да проверява министър-председателя и министрите.

Проучване на гръцкия орган за контрол на железопътния превоз съобщи, че е разкрило съществени признаци за неприятна подготовка на дежурния личен състав в нощта на случая.

Регулаторният орган за железниците (RAS) съобщи, че пропуските съставляват " непосредствена и сериозна " опасност за публичната сигурност, откакто откри " липса на доказателства ", че неотдавна наетите началници на гари са минали нужното главно образование.

Широко публикувано е мнението, че OSE е била ръководена неприятно в продължение на десетилетия, а Европейски Съюз проверява поредни гръцки държавни управления за стотици милиони евро противозаконна държавна помощ за компанията. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР