Група от изследователи от Норвежкия институт по биохимични проучвания се

...
Група от изследователи от Норвежкия институт по биохимични проучвания се
Коментари Харесай

Хляб и бира от водорасли ще борят световния глад

Група от откриватели от Норвежкия институт по биохимични изследвания се пробват да намерят ефикасни способи за потребление на водораслите в актуалната хранително-вкусовата индустрия. Учените сплотиха сили дружно с пивоварите и хлебарите, с цел да започват няколко пилотни плана, в които богатите на протеини и витамини водорасли ще бъдат употребявани за производството на храни и питиета.

Микроводораслите имат неповторима хранителна стойност. Потенциално това е най-хубавият източник на хранителни субстанции, който е разполагаем на човечеството, и към момента както в Норвегия, по този начин и в целия свят той е минимум известен, споделя един от участниците в плана - Част от казуса е в традицията. Част от повода е и в технологиите, които се употребяват сега, добавя той.

Днес в производството на спортното хранене и храна за животни към този момент са много необятно употребявани концентрати от тези едноклетъчни микроорганизми като хлорела и спирулина. От 40% до 70% от тяхното изсъхнало тегло съдържа първокачествен протеин, също по този начин имат и високо наличие на витамини и микроелементи.

Въпреки това в множеството случаи водораслите и бактериите в този момент се отглеждат в открити водоеми, което постоянно води до замърсяване на продукта с патогенни микроорганизми. Сравнително неотдавна е почнало осъществяването на затворени системи за произвеждане на микроводорасли и норвежките учени желаят да бъдат измежду първите, които основават мощно профилирани и високо ефикасни решения за потребностите на характерни промишлености.

Няколко тима от откриватели, работещи в проучвателен центрове в цялата страна, се пробват да дефинират какво осветяване, температура и рН стойност на водата може да се реализира, с цел да порастват водорасли в транспарантни контейнери.

Следващото предизвикателство ще бъде основаването на индустриални линии, предопределени за произвеждане в огромни мащаби. Целта на обществено финансирани планове е 15-годишен интервал за основаване на нова промишленост в страната, от която крайните артикули ще са самун и бира.

 Хлорела

Според статистически изследвания през последните 30 години на нашата планета ще се заселят към девет милиарда души, което може да докара до проблеми с изхранването. Според учените планът за водораслите ще бъде един от методите за решаването на тази възможна продоволствена рецесия.

Промишленото произвеждане и потребление на микроводорасли за храни е един от методите най-малко за частичното решение на казуса, без да се усилва тежестта върху естествените екосистеми, доста от които са значително изчерпани.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР