Група от 35 йеменски рибари извлече от храносмилателната система на

...
Група от 35 йеменски рибари извлече от храносмилателната система на
Коментари Харесай

Откриха амбра за 1,8 милиона в тялото на кашалот

Група от 35 йеменски риболовци извлече от храносмилателната система на кашалот амбра - твърдо вещество, наподобяващо восък, което се употребява в парфюмерията като фиксатор на аромата, оповестява Българска телеграфна агенция.

Експерти правят оценка находката на близо милион и половина $. На риболовците не се е наложило да ловят едрия морски бозайник. Кашалотът е открит изхвърлен на брега на Аденския залив в южната част на Йемен, един от най-бедните райони в света.

" Ако откриете амбра в кашалот, това е същинско богатство. Един наш добър другар извика всички на брега на разсъмване, казвайки, че там има изхвърлен кашалот и може да има амбра в него. Когато се приближихме до животното, почувствахме доста мощна миризма. Решихме да го отворим. Оказахме се прави, в действителност имаше амбра. Миризмата беше неприятна, само че осъзнахме, че ще ни донесе доста пари ", споделя един от риболовците.

" Живеем извънредно зле. Никога не сме мислили, че ще успеем да намерим нещо толкоз скъпо и че то ще коства толкоз скъпо ", споделя различен участник в " интервенцията " по извличането на амбрата от кашалота.

" Купих си къща, в която ще се преместя с бъдещата ми брачна половинка. Някой си купи кола или лодка ", споделя различен риболовец.

Освен това риболовците са раздали пари, получени от рядката находка, на всички нуждаещи се в родното им село. Амбрата, наричана " повърнато от кашалот ", само че също и " плаващо злато ", е необятно употребена през цялата история в медицината и парфюмерията.

Според специалисти единствено до 5 % от кашалотите могат да съдържат амбра. Тези едри морски бозайници се хранят основно с калмари, съдържащи хитинови плочи, които са доста нездравословни за червата на бозайниците. Следователно животното създава вещество, което улеснява прекосяването на калмарите през храносмилателния му тракт. В някои страни продажбата на амбра е неразрешена от закона.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР