Група от 100 войници на руската наемническа група Вагнер се

...
Група от 100 войници на руската наемническа група Вагнер се
Коментари Харесай

Полша алармира за опасна ситуация, тъй като бойци на Вагнер се приближават към полската граница

Група от 100 бойци на съветската наемническа група " Вагнер " се е доближила до беларуския град Гродно, който се намира наоколо до полската граница. За това предизвести полският министър-председател Матеуш Моравецки.

Той се притеснява и, че бойците могат да се показват за мигранти в опит да влязат на територията на Европейски Съюз.

Полша, която е някогашен член на Варшавския контракт и в този момент пълновръстен член на НАТО, е загрижена от опцията военните дейности в Украйна да се пренесат на нейна територия.

След провалилия се протест против съветското военно управление, част от бойците на " Вагнер " се откриха в Беларус като част от съглашение с президента Александър Лукашенко.

Варшава счита наличието на групата в съседката ѝ като евентуална опасност и се пробва да укрепи източния си фланг. По-рано този месец тя разположи над 1000 военнослужещи в източната част на страната на фона на възходящите опасения за сигурността.

" Ситуацията става все по-опасна... Най-вероятно те (военнослужещите от " Вагнер " ) ще се маскират като беларуската гранична защита и ще оказват помощ на незаконните мигранти да стигнат до полска територия (и) да дестабилизират Полша ", съобщи Моравецки на конференция.

По-рано Лукашенко отхвърли да има сходни планове.

Полският министър председател не уточни от кое място знае за придвижването на " Вагнер " до Гродно. Градът има евентуално значимо състояние, защото се намира наоколо до Сувалския пролом - стратегическа линия по полско-литовската граница, която разделя Беларус от съветския анклав Калининград.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР