Група лекари и медицински експерти ще дават гласности и видимост

...
Група лекари и медицински експерти ще дават гласности и видимост
Коментари Харесай

"Свали маската на София" или за нова акция срещу смога на лекари и медицински експерти

Група лекари и медицински специалисти ще дават гласности и видимост на казуса с мръсния въздух в София и България като цяло. Те застават с името и професионализма си зад данни и доказателства за отрицателния резултат на смога върху здравето на хората. Това е и задачата на нова самодейност за по-чист въздух " София без маска ", с която столицата на България се причислява към световната акция " Unmask my city " (или " Свали маската на моя град " ).

Коалиция от девет лекари и пациентски организации се причислиха публично през днешния ден към световната самодейност, която приканва за неотложност в битката за чист въздух в София. Българската столица е един от най-замърсените градове в целия Европейски съюз (ЕС), изясняват избора на града уредниците от асоциация " Въздух за здраве ".

Като част от акцията в София преди ден се организира и експертен конгрес, който акцентира на здравния резултат от мръсния въздух и данните за това на лекарското съсловие. Събитието събра здравни, медицински и пациентски организации, специалисти и представители на институциите, с цел да обсъдят тактики и ограничения по какъв начин да се увеличи качеството на въздуха. Лекарското съсловие подписа меморандум на единодушие, с който публично показва сливане на здравната общественост за незабавно справяне с казуса с въздуха.

За акцията съдружие " Въздух за здраве " партнира с алианс " Здраве и околна Среда " (HEAL ), а местни сътрудници са: Факултета по публично здраве, Български лекарски съюз, Национална пациентска организация, Българско сдружение по алергология, Национално съдружие на общопрактикуващите лекари в България, Асоциация на студентите по медицина в България, Първа Детска Консултативна Клиника.

 доктор Симидчиев, ръководител на асоциацията
© съдружие

доктор Симидчиев, ръководител на асоциацията

Подобно на акцията за битка с тютюнопушенето от края на 20-ти век, с днешна дата лекарското съсловие предизвестява за здравните опасности от неприятно качество на въздуха в градовете, изясняват уредниците, които описаха за сходна равноправност измежду медиците в Сърбия, Босна, Полша и Лондон, както и за позитивния резултат от нея.

Смогът е незабележим

Все още обаче за доста хората този проблем остава незабележим. Редица жители не знаят, че точно смогът е причина за над 6,5 милиона преждевременни смъртни случая годишно. Както и че излагането на хора на нездравословни равнища на замърсяване на въздуха усилва риска от сърдечни болести, рак на белия дроб, респираторни болести и инсулт.

София е тринайстият град, който се причисли към самодейността Unmask my city, чиято цел е направи казусът забележим за повече жители на града. Затова знак на акцията са светещи маски за лице, които трансформират цвета си според от степента на замърсяване на въздуха.


© съдружие

Качеството на въздуха е неприятно освен в столицата на България – замърсяването на въздуха води до доста влияние в цялата страна. Изключително високата преждевременна смъртност поради смога (около 10 хиляди души годишно) ни слага на челно място измежду страните-членики в тази ранглиста. Заболяванията водят до стопански загуби в резултат на понижена продуктивност и разноски за лекуване на провокираните заболявания в размер еднакъв на 29.5% от Брутния вътрешен артикул.

" Като белодробен специалист, съм извънредно угрижен за неприятното качество на въздуха в София, " съобщи пред журанлисти доктор Александър Симидчиев, ръководител на изпълнителния ръб на асоциация " Въздух за здраве ". Замърсеният въздух може да засегне белодробното развиване при децата, да аргументи или утежни астма, алергии, както и ХОББ (Хронична обструктивна белодробна болест), което значи трайно свиване на дихателните пътища, белодробния рак.

" Трябва да действаме в този момент за по-добро качество на въздуха и щетърсим незабавни краткосрочни ограничения, които могат да окажат положителен резултат върху здравето, " акцентира експертът.

Заради неприятния въздух в България страната продължава да нарушава стандартите на Европейски Съюз за качество на въздуха. През 2017 година България беше наказана от Европейския съд, за безучастие на институциите за възстановяване на въздуха. Страната към момента е изправена пред евентуални високи санкции.

Къде са политиците

" Здравните организации са обезпокоени, че българското държавно управление не подхваща нужните стъпки за чист въздух. Докато политиците и взимащите решения афишират, че качеството на въздуха е приоритет за актуалното председателство на Европейски Съюз, работата и дейностите им разрешават въздухът да се замърсява повече, " разяснява Влатка Маткович Пулижич, старши чиновник по въпросите за опазване на здравето и енергетика на Алианса за здраве и Околна среда.

Пулижич изрази вяра, че още повече лекари, пациенти и здравни специалисти ще се причислят към напъните за за по-чист въздух и ще накарат държавното управление да работи.

По думите й замърсяването на въздуха е най-тревожната заплаха за средата и здравето в България и Европейски Съюз. Европейската комисия даде на Европейския съд шест страни, които демонстрират високи и непрекъснати равнища на замърсяване на въздуха в техните градове, подсети специалистът.

Какво да се прави, съгласно лекарите

Чрез самодейността " Свали маската на моя град ", лекарските и пациентски групи приканват за съответни и осезаеми решения за жителите на София и България, включващи:

–Спазване на правно обвързващите стандарти на Европейски Съюз за качеството на въздуха;
– Установяване на стандарти за качество на въздуха (гранични стойности) за PM10 и PM2.5 в сходство с рекомендациите на Световната здравна организация;
- Здравните специалисти да бъдат ангажирани по тематиката с качеството на въздуха, в това число и промени на политиката, информиране на обществеността за здравните опасности в резултат на замърсяването на въздуха и да алармират своите пациенти, когато замърсяването надвишава рекомендациите на Европейски Съюз и на СЗО;
- Да се премине от силата от въглища към възобновими енергийни източници и да се предизвиква икономисването на енергия. Да се приоритизират плановете за енергийна успеваемост и възобновими енергийни източници;
– Да се насърчи използването на системите за възобновима сила за отопление на семействата и прекосяването от потреблението на изкопаеми горива;
– Въвеждане на строги стандарти за излъчванията на транспортните средства в градската среда;
– въвеждане на правилото " замърсителят заплаща " със наказания за тези, които не съблюдават правилата;
– Развиване на дейното пътешестване включващо ходенето, карането на велосипед и развиването на устойчивия градски превоз като гръбнак на градските транспортни политики.

Какви заболявания идват със смога

Излагането на нечист въздух провокира сърдечни и белодробни болести, рак, както и редица други въздействия върху здравето; неприятното качество на въздуха в този момент е одобрено и като рисков фактор за затлъстяване и диабет.

Хората в градове, които към този момент страдат от заболявания (астма, ХОББ, сърдечни болести и други), децата и стопански ощетените са изключително изложени на рисковете от нездравословното влияние на нечистия въздух.

Новите разкрития вършат прегледен съответния риск за развиването на детското здраве. Скорошни проучвания са открили, че бебетата родени от майки, които са изложени на съставен елемент от нечистия въздух наименуван полициклични ароматни въглеводороди (PAHs), са по-застрашени от хиперактивно разстройство. Други проучвания демонстрират, че преждевременното раждане, както и по-ниското тегло при раждане, са резултат от излагане на нечист въздух.

Основните източници на дребните замърсяващи частици (PM2.5) в България са семействата, изгарящи изкопаеми горива или биомаса, както и превоза.

Производството на електричество посредством изгаряне на въглища в ТЕЦ-овете и други промишлени процеси също способстват за замърсяването с фини прахови частици. Въглищните съоръжения са виновни за съвсем целия серен диоксид в страната и множеството излъчвания на азотни оксиди. Те способстват за образуването на смог и киселинни дъждове.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Замърсеният въздух (160)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР