Група астрономи под ръководството на Келвин Стивънсън са открили следи

...
Група астрономи под ръководството на Келвин Стивънсън са открили следи
Коментари Харесай

Вода на планета, подобна на Нептун

Група астрономи под управлението на Келвин Стивънсън са разкрили следи от водни пари в атмосферата на екзопланетата HAT-P-26.

HAT-P-26b, с маса на Нептун, намираща се на 437 светлинни години от Земята, прави едно завъртане към своята звезда за 4,23 дни. С помощта на спектрографа LDSS-3C в чилийската обсерватория Лас Кампанас е било извършено петчасово наблюдаване на преноса на планетата по звездния диск.

Освен това в проучванията взел участие и галактическият телескоп „ Спицър “, с помощта на което астрономите съумели да следят два преноса на екзопланетата през април и септември 2013 година. Били получени няколко хиляди фрагмента с период 20 и 2 секунди. Спектралните линии били употребявани освен за моделиране на свойствата на планетната атмосфера, само че и за уточняване на орбитата на езопланетата.

Въз основа на спектралните характерности на преноса Стивънсън и сътрудниците му стигнали до извода, че в атмосферата на HAT-P-26b участват водни пари и липсва калий. Освен това сравнението на резултатите от други екзопланети с сходна температура и мощ на привличане на повърхността разрешава да се счита, че планетата има облаци в долните пластове на атмосферата, а нейното наличие на метали е близо до слънчевата атмосфера.

Изследването на състава и разпределението на облаците в атмосферите на екзопланети е една от значимите задания на екзопланетната астрономия. Използването на наземни и орбитални телескопи разрешава да се хвърли светлина на механизмите на образуването на облачните системи, само че затруднение за това е неналичието на задоволително количество данни.

Астрономите имат вяра, че новите продължителни наблюдения на такива обекти като HAT-P-26b ще разрешат да се получат нужните сведения.

Транзитният способ е повсеместен способ за наблюдаване на екзопланети, изясняване на техните размери и характерност на атмосферата, учреден на наблюдения на прекосяването на планетите на фона на своите звезди. Съставът на атмосферата може да се обясни, като се изхожда от промените в набор на звездите на самия завършек на следената планета. Сериозен минус на този способ е това, че орбитите на доста планети лежат отвън плоскостта, съединяваща звездата и наблюдаващия.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР