Група астрономи, използвайки данни от няколко телескопа на Европейската южна

...
Група астрономи, използвайки данни от няколко телескопа на Европейската южна
Коментари Харесай

Космически сираци: Скитащите планети заплаха ли са за Земята?

Група астрономи, употребявайки данни от няколко телескопа на Европейската южна обсерватория (ESO) и други принадлежности, откриха минимум 70 нови скитащи планети в нашата вселена. Според изчисленията на учените може да има няколко милиарда такива блуждаещи небесни тела в Млечния път. Защо се разбра за тях едвам неотдавна и по какъв начин това може да заплаши Земята?
Подобряване на зрението
Всъщност човечеството не знае толкоз доста за протичащото се отвън Слънчевата система, колкото биха желали астрофизиците. И в този момент към момента продължава интервалът на интензивно струпване на познания, което значително е обвързвано с подобряването на техническите благоприятни условия за наблюдаване. Дори за нашия дом, самата Слънчева система, хората имат доста малко знания по галактическите стандарти. Да, покрай Земята съвсем всички небесни тела са преброени и включени в справочниците, само че какво е оттатък орбитата на Нептун да вземем за пример, постоянно можем единствено да гадаем и да разчитаме на теоретични проучвания, написа ТАСС.
Земята пораснала от междузвездно " семе "
Американски учени от Института за проучване на Космоса считат, че междузвездни обекти от рода на Оумуамуа или кометата Борисов могат д...
Прочети повече
Според актуалната доктрина на към една светлинна година от Слънцето се намира хипотетична сферична област на Слънчевата система - облакът на Оорт. Именно там се образуват дългопериодични комети, интервалът им на въртене към Слънцето е повече от 200 години. Но към момента не сме съумели да забележим по какъв начин наподобява този облак – той е прекомерно надалеч. Най-бързата от галактическите сонди, напускащи Слънчевата система – „ Вояджър 1 “, ще стигне там едвам след десетки хиляди години и по това време явно няма към този момент да действа. Няма да забележим облака на Оорт и с телескопи - актуалната оптика към момента не е способна на това.

Извън границите на Слънчевата система обстановката е още по-сложна. Човечеството може да съзерцава единствено доста ярки източници като звездите. Повечето други обекти се намират благодарение на математически калкулации и наблюдаване на особеностите на светимостта на по-забележими обекти. Именно смяната на светлината, изкривяването на разпространяването на електромагнитното излъчване под въздействието на гравитацията от други обекти е разрешило на хората да видят невидимото - да намерят планети покрай други звезди. Така че нормално екзопланета се открива посредством гравитационното привличане, което упражнява върху звездата си (метод на радиалната скорост) или от яркостта на системата, която отслабва, когато планетата минава пред звездата (транзитен метод).
Изстиващи светове
Но това няма да работи със " скитащите планети ", тъй като те не са свързани от гравитацията със звезди. Това са планетите, които по някаква причина са се откъснали от гравитацията на своята звезда и са поели на свободно корабоплаване. През 2011 година учени въз основа на измервания са предположили, че може да има доста такива планети - без тяхна " родна " звезда, - а през 2021 година група европейски учени са съумели да открият дребна част от тях благодарение на доста забавен способ. Европейските експерти се възползвали от обстоятелството, че за няколко милиона години от тяхното образуване тези планети към момента са задоволително горещи, с цел да светят в инфрачервения диапазон. Това ги прави налични за непосредствено разкриване с чувствителни камери, инсталирани на огромни телескопи.

Казано по-просто, няма да можете да видите черна котка в изцяло тъмна стая с нормално око, тъй като нищо не я осветява, само че можете да употребявате инфрачервена камера и да видите нейното топлинно зарево.
Най-мощният галактически телескоп " Джеймс Уеб " ще търси люлката на Вселената
Вярно е, че този способ работи единствено за планети, които към момента са горещи и с задоволителен размер. Именно по тази причина всички открити скитащи планети имат маса, сравнима с тази на Юпитер – 300 пъти повече от масата на Земята. Тоест най-вероятно съществуват дребни скитащи планети с размери, сходни на Земята, само че към този момент не можем да ги открием.
Как са се образували Земята и Марс – описват метеоритите
Изследователи са се убедили, че Земята и Марс са се формирали от сливането на планетарни ембриони и планетезимали, а не от тънък прахуляк. За...
Прочети повече
За да открият тези 70 планети, учените са употребявали данни от повече от 20 години наблюдения. Един от създателите на проучването - Нурия Мире-Ройг от Астрофизичната лаборатория в Бордо (Франция) и Виенския университет (Австрия), споделя: „ Измерихме микроскопичните придвижвания, цветовете и яркостта на десетки милиони източници на огромна повърхност от небето, тези измервания ни разрешиха надеждно да идентифицираме най-бледите обекти в тази област – блуждаещи планети. “

В същото време, като се има поради големите размери на галактическото пространство, шансът да се натъкнем на такава скитаща планета (дори и да има няколко милиарда от тях в Млечния път) към момента е на практика нулев. Извън звездните системи пространството е празно, в него съвсем няма материя. Това значи, че даже такава планета да е на пътя на Слънчевата система, е извънредно малко евентуално това да се отрази на живота на земляните.
От техниката до фантастиката
За да научим повече за бродещите планети, би трябвало да чакаме подобряването на техническите благоприятни условия за наблюдаване. Учените доста се надяват, че по-ефективно ще откриват такива небесни тела благодарение на „ Изключително огромен телескоп “ (ELT). В момента в Чили към момента се строи астрономическа обсерватория, чийто главен инструмент ще бъде телескоп със сегментно огледало с диаметър съвсем 40 метра, състоящо се от 798 шестоъгълни секции с диаметър 1,4 м всяка. Ако всичко върви по проект, този колос ще бъде подготвен през 2027 година Тогава евентуално ще можем да научим повече за тези странни и забавни обекти, както и за други секрети на Космоса.
Детектори ще улавят лазерни сигнали от извънземни
А какво ще стане, в случай че всяка такава планета е умираща цивилизация, замръзваща без топлината на звезда, откъснала се от светилото и носещ се из галактическата тъма, подгрявана единствено от топлинните процеси, протичащи във вътрешността в планетата? Между другото, в скорошния китайски научнофантастичен филм „ Скитаща Земя “ (2019) нашата планета се трансформира в подобен „ друмник “: Слънцето се готви да угасне и благодарение на големи мотори, конфигурирани по целия свят, земляните се трансформират планетата в голям междузвезден галактически транспортен съд.

Само фантастика ли е това? Известната ни действителност към този момент се заключава в това, че с помощта на актуалните технологии астрономите научават от ден на ден и повече за света към нас, като малко по малко усилват границите на знанията ни за Вселената.
Загадъчни аномалии на Венера може би крият живот
Изследване на английски и американски учени е показало нови причини за съществуването на живот в облаците на Венера. Проведеното о...
Прочети повече
 

Още от КОСМОС:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР