Гроздето е един от най-любимите плодове на българите. И това

...
Гроздето е един от най-любимите плодове на българите. И това
Коментари Харесай

Три по-различни рецепти с грозде, които да опиташ тази есен

Гроздето е един от най-любимите плодове на българите. И това не се дължи единствено на обстоятелството, че от него се създава ароматно вино и ракия. То е извор на тонус и мощ и съгласно множеството експерти неговата консумация ни подарява със здраве.

Може да взе участие в приготвянето на разнообразни салати, предястия, съществени ястия и десерти. В случая обаче и предлагаме 3 по-нетрадиционни предписания с грозде, които може да опитате на драго сърце.

Екзотично предястие от брюкселско зеле и 2 типа грозде

Необходими артикули: 500 г измито и почистено брюкселско зеле, 150 г зелено грозде, 150 г черно грозде (по-добре е в случай че намерите грозде без семки), 3 с.л. масло, 1 с.л. лимонен сок, сол и черен пипер на усет, няколко стръка свеж копър

Начин на подготвяне: Брюкселското зеле се сварява в подсолена вода, до момента в който омекне. Отцежда се. Отделно в тиган се разтопява маслото, само че на слаб огън и в него се сипват зрънцата грозде. Задушават се под похлупак за 2 мин. В купа се смесват гроздето и зелето, подправят се с лимоновия сок, сол и черен пипер на усет и се поръсват със ситно нарязания копър.

Плодово мляко с ориз

 Мляко с ориз и грозде

Необходими артикули: 150 г ориз, 600 мл прясно мляко, 100 г захар, 1 пакетче ванилия, 10-тина зрънца грозде, 50 г масло, сол, шепа малини или ягоди

Начин на подготвяне: Изплакнатият ориз се кипва дружно със студена вода за 1 мин, след което се охлажда. Отделно млякото, захарта, солта и ванилията се кипват. Към тях се прибавя оризът и се вари на слаб огън за към 20 мин. Оставя се за още 10 мин захлупен и се залива с маслото. Когато то се разтопи, се разбърква деликатно, поставя се в хладилника за 3- 4 часа и се порционира в купички. Всяка купичка се украсява с грозде и малини/ягоди.

Изискани хапки с грозде за тържествени мотиви

 Синьо сирене и грозде

Необходими артикули: 1/2 пъпеш, 20 зърна от едро черно грозде (по опция без семки), 70 г сирене Рокфор, клечки за зъби, листа от прясна мента

Начин на подготвяне: Обелете и нарежете пъпеша на по-едри части. Нарежете сиренето на дребни кубчета. Набучете на всяка съчка поредно пъпеш, сирене рокфор и зрънце грозде. Подредете хапките в огромно плато и го гарнирайте с листенцата мента.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР