Гробницата на Тутанкамон близо век подклажда спекулации и разследвания сред

...
Гробницата на Тутанкамон близо век подклажда спекулации и разследвания сред
Коментари Харесай

Разнищиха шестте най-големи мистерии за Тутанкамон

Гробницата на Тутанкамон близо век подклажда спекулации и следствия измежду археологическата общественост, като съответни пояснения за позлатения античен фараон най-сетне са налични с помощта на актуалните технологии, написа Еxpress.co.uk.

Археолозите откриват провокиралата сензация гробница на Тутанкамон преди близо 100 години - на 17 февруари 1923 година, до момента в който Хауърд Картър и екипът му организират разкопки в Долината на царете. Самото събитие и последвалите следствия постоянно провокират повече въпроси, в сравнение с отговори, само че някои твърди пояснения обясняват легендата на фараона.
Обещание: Скоро ще бъде ясно по какъв начин тъкмо е починал Тутанкамон
Съдбата на младия фараон Тутанкамон, който наследява трона на Древен Египет на деветгодишна възраст и умира 10 години по-късно, хипн...

Проклятието

Разказите за разкопките на Картър и последвалите събития довели до хипотетично проклинание, което връхлетяло присъстващите фигури и техните близки сътрудници. Има слух, че в деня, в който Картър счупил капака на саркофага на Тутанкамон, кобра изяла неговото домашно канарче.

На 3 април умрял Джордж Хърбърт, 5-и граф на Карнарвон, който участвал на откриването, и една от спекулациите приписала гибелта му на „ проклятието “, умъртвило птицата на господин Хауърд.

Но от този момент науката е разкрила, че болният граф е умрял от пневмония, откакто автомобилна злополука през 1901 година го направила уязвим към заболяването. Осем други участници умряли през идващите десетина години, всички от постоянно срещани болести за века.

Смъртта на владетеля
Съкровищата на Тутанкамон провокираха възторг в Париж
В Париж ревюто на артефакти, открити в гробницата на египетския фараон Тутанкамон, разруши върховете по посещаемост за изложения във...

Цар Тут, както хората го познават, е умрял при мистериозни условия. В момента на гибелта си през 1323 година пр.н.е. той бил на 19 години. Изследването на мумията му  разкрива пострадвания, които по това време са били необясними.

Съвременната криминалистика от този момент открива необятно призната причина за гибелта. Учените считат, че той е умрял при случай с каляска, а виновните за мумифицирането му за жалост са се провалили в процеса.

Като реномиран античен цар Тутанкамон е имал гробна камера, също впечатляваща колкото позлатената му гробница, препълнена с артефакти и дарения. Има слух, че е имало и спомагателна стая в главната конструкция.

Още един път новите технологии на сканиране потвърждават, че тези упования са неоснователни. Според Министерството на антиките резултатите от наблюденията не сочат доказателства за стая, скрита зад подправена стена.
Започва финалното сканиране на гробницата на Тутанкамон
Учените стартират финалното сканиране на гробницата на фараона Тутанкамон, с цел да открият дали в задната й част не е заровена кралица...

Под повърхността

Въпреки че археолозите сполучливо разнищили тайните на комплицираната стая и ковчега на фараона, те не са могли да изследват положението на самата фигура. Напредъкът в биологията, по-специфично - ДНК, се задълбочил в градивните детайли на мумията.

През 2010 година учените разкрили, че са Тутанкамон е бил малтретиран от заболявания и нарушавания в развиването. Младият държател е страдал от маларийна зараза и костно заболяване.

Произходът на фараона

Тутанкамон е забележителна историческа персона, само че съвсем най-много поради обилното му заравяне. Историците копнеят за по-задълбочен взор върху живота му и определили родителите му като идеално начало.
Археолози може да са разкрили тайната гробница на Нефертити
Нови доказателства сочат, че зад гробницата на цар Тутанкамон, прочут и като Тутанхамун, съществува загадка стая, написа Quarz. Археолози с...

Произходът му към момента се оспорва, само че археолозите и учените разполагат с малко повече информация, в сравнение с преди. ДНК анализът, койтое разкрил проблемите му в развиването, също по този начин е разкрил, че той е резултат на блудничество и двамата му родители евентуално са били братовчеди.

Древните египтяни са считали, че фараоните са богове, въпреки и в човешка форма. Но самите фараони все пак се прекланяли на небесните богове и Тутанкамон не е бил по-различен. Той се прекланял на двама, съдейки по имената му, защото той в началото се наричал Тутанхатон.

Името значи „ жив облик на Атон ”, което демонстрира, че родителите му били почитатели на едноименния господ на слънцето. За хипотетичния му татко Ехнатон се знае, че е проповядвал фетиш към Атон - слънчевия диск.

По-късно в живота си обаче младият Тут се отказал от остарялото си име и се е трансформирал във фигурата, която е известна на историците през днешния ден с това, че е следвала култа към Амон, царя на боговете.

Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР