Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви, че иска да узакони еднополовите

...
Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви, че иска да узакони еднополовите
Коментари Харесай

Гърция възнамерява да узакони еднополовите бракове

Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис съобщи, че желае да узакони еднополовите бракове и да даде правото на осиновяване на еднополовите двойки, в изявление гръцката национална телевизия ЕРТ. Министър-председателят не посочи по кое време ще бъде показан законопроектът за узаконяване на еднополовия брак, само че съгласно гръцките медии това би трябвало да стане преди европейските избори през юни.

Гърция узакони гражданските партньорства сред лица от един и същи пол през 2015 година, само че при тези двойки единствено биологичният родител има права върху детето си. При това състояние, в случай че биологичният родител почине, детето се лишава от колегата на умрелия. Проектозаконът няма да разшири правото на родителство посредством сурогатни майки при еднополовите двойки, съобщи министър председателят, като означи, че няма да се трансформира законът за асистираната репродукция.

" Τова, което ще узаконим, е равенството в брака, т.е. премахването на всякаква дискриминация, учредена на полова ориентировка, във връзка с сключването на брак. Концепцията за дамите, които се трансформират в машини за произвеждане на деца по поръчка няма да стане ", сподели министър председателят в изявление за ЕРТ.

Малко откакто беше избран отново на през юни водачът на Нова народна власт разгласи желанието си да узакони еднополовите бракове, като съобщи, че гръцкото общество към този момент е " доста по-подготвено и зряло ".

Правителството обаче евентуално ще се сблъска с съпротива от страна на най-консервативните редици в ръководещата партия, както и на част от обществото. Затова министър председателят особено акцентира, че желае въпросът за еднополовите бракове да не разделя гръцкото общество, а да даде опция за намирането на общ език.

Миналия месец Гръцката православна черква излезе с публична позиция срещу еднополовите бракове и най-много срещу осиновяването на деца от хомосексуални.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР