Гръцката православна църква "Георгиос", по-известна като „Света София“ от Бурса,

...
Гръцката православна църква "Георгиос", по-известна като „Света София“ от Бурса,
Коментари Харесай

Турция събори гръцка църква в Бурса

Гръцката православна черква "Георгиос ", по-известна като „ Света София “ от Бурса, е била унищожена поради опасност за сигурността седем години, откакто Главната дирекция на религиозните фондации пое постройка в община Нилуфер в Бурса.

Общината пое историческата конструкция през 2006 година, като обнови обекта и го отвори още веднъж като Културен център Озлуче, съобщи Българска национална телевизия.

През 2013 година обаче дирекцията заведе дело за придобиване на благосъстоятелност върху църквата и от този момент постройката е изоставена.

Сградата е кръстена "Света София " от Бурса заради потреблението ѝ в предишното и като черква, и като джамия, оповестява порталът Дувар.

Кметът на Нилуфер Тургай Ердем сподели, че общината е похарчила към 2 милиона турски лири за възобновяване на постройката. „ Свършихме своята част, с цел да предадем културното завещание на бъдещите генерации.

Фондациите обаче оставиха постройката да се съсипе. От седем години никой не е декларирал искания към структурата “, сподели той и добави, че тя е станала рискова заради пукнатини и опция от сриване.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР